Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 12.09.2022. 15:00

Povećat će se izvoz žitarica iz Ukrajine - SAD i Britanija tvrde da Rusija dezinformira javnost

Izvoz ukrajinskih žitarica pod velikim je povećalom cijelog svijeta. Francuska i Rumunija potpisat će sporazum koji bi trebao riješiti uska grla nakon što Putin prošle sedmice zaprijetio ograničenjem izvoza

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 49
  • 17
  • 0

Francuska i rumunska vlada potpisat će sporazum koji će omogućiti još veći izvoz žitarica iz Ukrajine u Evropu i šire, rekao je u nedjelju francuski ministar saobraćaja Clément Beaune.

Riješiti uska grla

"Žitarice su bitan resurs za Ukrajinu i mnoge druge zemlje", rekao je Beaune za radio FranceInter, dodajući da će roba biti otpremljena riječnim, morskim i kopnenim putem u Evropu i zemlje u razvoju, posebno u Sredozemlje, gdje su egzistencijalno potrebne.

"Ponosan sam što smo kroz evropsku akciju, pronalaženjem kopnenih ruta, uspjeli gotovo vratiti na isti nivo izvoz žitarica koji je Ukrajina imala prije rata", rekao je Beaune.

Cilj ovoga sporazuma je riješiti neka od uskih grla na putu solidarnosti EU-a s Ukrajinom, piše Politico, a do njih dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice zaprijetio ograničenjem njihovog izvoza preko Crnog mora tvrdivši da one odlaze na tržište EU umjesto da idu u zemlje u razvoju. 

Ubrzo nakon toga došlo je i do rasta cijena pšenice. 

Cijene pšenice porasle nakon Putinove izjave - u Ukrajini ga optužuju za izmišljotine

Osim u Ukrajini, njegove su navode opovrgnuli i u Velikoj Britaniji. 

Ruska strategija dezinformiranja

Naime, u objavi britanske Odbrambene obavještajne službe u nedjelju je navedeno da Putinova tvrdnja nije istinita. Prema brojkama UN-a, oko 30 posto žitarica isporučeno je zemljama s niskim i srednjim dohotkom u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Navode da Rusija provodi strategiju dezinformiranja čime odbacuju krivnju za probleme s nedostatkom hrane te diskreditiraju Ukrajinu. 

Erdogan izjavio da je Putin u pravu

No, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan složio se s Putinovim tvrdnjama da se žitarice iz Ukrajine isporučuju bogatim, umjesto siromašnim zemljama. 

"Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da se osigura isporuka siromašnima. Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se one isporučuju zemljama koje ju sankcioniraju. To mu smeta", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom posjeta Zagrebu. 

Kako bi dovoljne količine hrane stigle do siromašnih zemalja, turski predsjednik smatra da što prije treba krenuti i s isporukama žitarica iz Rusije

Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkandu, 15. i 16. septembra. 

SAD: Nema nikakvog poremećaja

Naime, Rusija ima pritužbe da sankcije koje su joj uvedene ometaju njihov izvoz hrane i gnojiva. No, u SAD-u ne priznaju ove navode, piše Reuters.  

Na gnojivo nema sankcija, kažu u SAD-u (Foto: Depositphotos/Vadzim)

James O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija State departmenta, izjavio je da Sjedinjene Države rade s UN-om na rješavanju pritužbi iako nije bilo poremećaja u izvozu.

"Ne vidimo nikakav poremećaj kojeg bi Rusija mogla imati u slanju hrane na tržište", rekao je O'Brien. "Gnojivo još uvijek stiže na tržišta istom brzinom kao do sada."

SAD su naglasile da ruska hrana i gnojivo ne podliježu sankcijama uvedenim zbog invazije na Ukrajinu. Međutim, Rusija kaže da su logističke sankcije i poteškoće za ulazak ruskih brodova u zapadne luke te nedostatak njihovog osiguranja ograničili ruski pristup svjetskim tržištima.

O'Brien je te pritužbe nazvao "samo primjerom dezinformacija", ali je rekao da će Sjedinjene Države i dalje učiniti sve što mogu da riješe konkretne žalbe.


Tagovi

Clément Beaune Sporazum Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Dezinformiranje Francuska Rumunjska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.