Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.06.2022. 18:00

Cijene pšenice padaju: Za novu žetvu smanjene za 16 eura/t

Mogućnost otvaranja koridora iz crnomorskih luka i rekordna ruska žetva smanjuju cijene žitarica.

Foto: Vedran Stapić
  • 136
  • 58
  • 0

Cijene pšenice nastavljaju padati, a ovoga puta analitičari uzrok vide u najavljenom izvozu iz Ukrajine i visokim prinosima u Rusiji. Ovome treba dodati strah od recesije i očekivanja od žetve u Evropi i SAD, piše Agrarheute

Za novu žetvu u Evropi cijene su smanjene za 16 eura i iznose 372,50 eura/t, dok je na čikaškoj berzi ona pala za 5,7 posto i dostigla najniži nivo u posljednja dva i po mjeseca.

Otvaranje crnomorskih luka

Dodatnom padu su doprinijele najave o mogućem izvozu ukrajinskih zaliha za koje iz EU i SAD-a stižu privremena skladišta, ali i najavljeni pregovori oko izvoza preko Crnog mora. Delegacija Turske je u Moskvi i pokušava se postići dogovor o sigurnim morskim koridorima kako bi žito iz ukrajinskih luka bilo transportovano. Ove planove potvrdila je ruska novinska agencija TASS, a Ujedinjene nacije su pozvale Rusiju, Ukrajinu i Tursku da se dogovore oko ruta. Sastanak bi se trebao održati tokom sljedeće sedmice u Istanbulu uz učešće turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Očekuje se dogovor o otvaranju tri koridora iz crnomorske luke Odesa što bi omogućilo prijevoz ukrajinskih i ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajinski silosi su puni (Foto: Depositphotos/artiemedvedev)

I Ukrajina i Rusija postavile su uslove pristajanja na ovakav plan. Dok Rusija traži ukidanje nekih sankcija kako bi olakšala izvoz žitarica i đubriva, Ukrajina trži sigurnosne garancije za svoje luke.

Rekordna ruska žetva

Istovremeno, u Rusiji ove godine očekuju rekordne prinose žitarica. Ova zemlja je najveći svjetski izvoznik pšenice i veliki proizvođač ječma. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očekuju se da će žetva donijeti veoma visoke prinose, a pšenica ostvariti rekordan urod.

Poljoprivredna konsultantska kuća Sovecon saopštila je u utorak da je podigla svoju prognozu za žetvu pšenice u 2022. za 0,6 miliona tona na novi rekord od 89,2 miliona tona. Ovaj broj je i veći od prognoziranog u maju, kada se govorilo o 87 miliona tona

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Procjene prinosa ukazuju da će ovo biti izuzetno dobra godina. Analitičari su povećali procjenu za posijane površine jare sa 12,10 na 12,65 miliona hektara, a prognoza prinosa poboljšala se u regionu Volge i Urala.

 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Pšenica Žetva žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Sve ljepote prirode u jednoj fotografiji. Boje prirode su lijek za svakog čovjeka. Povezati se s prirodom znači sačuvati svoje zdravlje. Čovjek pripada prirodi, ali priroda ne pripada čovjeku. Priroda znači sloboda! Slob... Više [+]