Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 08.06.2022. 15:00

Rusi traže razminiravanje morskih puteva, a gađaju ukrajinske luke?

Rusija je počela uništavati lučku infrastrukturu čim se počelo razgovarati o humanitarnim konvojima, tvrdi Oleg Nivevsky s Kijevske škole ekonomije

Foto: Depositphotos/Nightman1965
  • 137
  • 20
  • 0

Dok Rusija traži od Kijeva da razminira prilaze svojim lukama kako bi se uz Tursku kao posrednika mogle izvesti žitarice iz Ukrajine u kojoj već više od tri mjeseca traje rat, potpredsjednik za ekonomsko obrazovanje na Kijevskoj školi ekonomije Oleg Nivevsky tvrdi da stvari stoje drugačije. 

Kaže kako je Rusija počela uništavati lučku infrastrukturu čim se počelo razgovarati o humanitarnim konvojima, piše APK-Inform. Navodi da su u nedjelju, 5. juna projektilom pogodili Nika-Tera, jedan od najvećih terminala za žito u Mikolajvu.

"Mislim da će broj raketnih udara rasti. Ranije Rusi nisu gađali luke, željeli su ih okupirati i kontrolirati. Sada to ne mogu pa će ih vjerojatno pokušati uništiti", pretpostavlja Nivevsky dodajući da će uz zalihe starih Ukrajina imati i velike količine novih žitarica. 

"Morat ćemo izvesti oko 50 miliona tona. Nerealno je to napraviti željeznicom. Dakle, domaće cijene će pasti, a mnogi bi agrobiznisi mogli bankrotirati", dodao je.

Podsjetio je i na to da su mali proizvođači – domaćinstva i farme – činili više od 50 posto prijeratne proizvodnje poljoprivrednih kultura. Pokrivaju oko 21 milion ha poljoprivrednog zemljišta od ukupno 42,7 miliona ha.

"Mali proizvođači se ne orijentiraju toliko na izvoz pa i ne ovise o lukama", pojasnio je dodavši da očekuje da će upravo oni imati veću ulogu u snabdijevanju Ukrajine hranom.   

Traže jamstvo  

Također, jučer je Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da će Ukrajina odbiti sve sporazume o deblokadi izvoza iz morskih luka, ako se njihovi interesi ne uzmu u obzir. 

"Cijenimo napore Turske usmjerene na deblokadu ukrajinskih luka. Istodobno, treba napomenuti da trenutno ne postoje sporazumi o ovom pitanju između Ukrajine, Turske i Rusije", naglasili su uz pojašnjenje da se odluke trebaju donositi uz sudjelovanje svih uključenih strana. 

Ističu da se, s obzirom na nedavni ruski raketni napad na terminal za žito u Mikolaivu, ne mogu isključiti planovi Rusije da iskoristi koridor za napad na Odesu i južnu Ukrajinu.

Traže učinkovita sigurnosna jamstva za uspostavljanje plovidbe, a to znači, kako stoji u priopćenju, odgovarajuće oružje za zaštitu obale od prijetnji s mora te privlačenjem pomorskih snaga trećih zemalja da nadgledaju dijelom Crnog mora. 

Nastavak željezničkog prometa? 

Ruski ministar odbrane rekao je u utorak da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su zauzele ruske snage, razminirane i spremne za nastavak isporuka žitarica, navodi Reuters.  

Izjavio je i da su ruske oružane snage stvorile nužne preduvjete za potpuni nastavak željezničkog prometa između Rusije, Donbasa, Ukrajine i Krima te da je  započela isporuka tereta u ukrajinske gradove Mariupolj, Berdjansk i Herson, preko 1.200 km ponovno otvorenih željezničkih pruga.

Ko je ukrao žito? 

Kada je riječ optužbama Kijeva da Rusija krade njihove žitarice, britanska ministrica poljoprivrede, Victoria Prentis smatra ih ozbiljnima te da se moraju što prije istražiti. 

Prentis je, govoreći na konferenciji Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC) u Londonu, rekla da je čula navode o krađi iz prve ruke od izvora u regiji Kherson na jugu Ukrajine.

Rusija je ranije demantirala navode o krađi pšenice iz Ukrajine


Tagovi

Ukrajinske žitarice Razminiravanje Rusija Ukrajina Victoria Prentis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete