Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 20.04.2022. 15:00

Cijene kukuruza najviše u posljednjih 10 godina?

Cijene na svjetskim berzama nastavljaju rasti. Veletrgovci kupuju sve što se ponudi

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 184
  • 31
  • 0

Kotacije žitarica na čikaškoj berzi CBOT su porasle za dva do tri posto. Ova sedmica je ondje počela značajnim poskupljenjem.

Cijena pšenice u majskom ugovoru porasla je za 2,2 posto i iznosila je 411,71 USD/t. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 71,4 posto. Cijena kukuruza u ugovoru za isporuku u maju porasla je za 2,9 posto i iznosila je 320,16 USD/t, a tokom prošle godine porasla je za 37,8 posto. Sada je postignuta najviša cijena od avgusta 2012. godine, navodi Farmer.

Nastavlja se rast cijena

Cijena pšenice je pred Uskrs porasla za preko 400 eura i nastavlja dalje rasti, kao i cijene kukuruza, ječma i uljane repice. Dok analitičari strahuju da će doći do nestašice žitarica zbog sukoba u Ukrajini, uvoznici na veliko kupuju sve što se nudi na tržištu, izvještava Agrarheute.

Međunarodni monetarni fond upozorio je svijet da ulazi u veoma opasnu situaciju kada je u pitanju trgovanje žitaricama.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Zbog uskršnjih praznika nije se trgovalo u Evropi. U SAD i na svjetskom tržištu cijene žitarica su u ponedjeljak naglo porasle i taj trend se zadržao tokom utorka. Cijene kukuruza su u SAD dostigle najviši nivo u posljednjih deset godina, a tome su doprinijeli nepovoljni vremenski uslovi (suša) u SAD-u i Južnoj Americi te zastoj crnomorskog izvoza.

Prema izvještaju američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) sjetva kukuruza je prošle sedmice bila završena s četiri posto što je ispod petogodišnjeg prosjeka od šest posto.

Saopšteno je da je 30 posto američkih zaliha ozime pšenice u dobrom do odličnom stanju. Više od dvije trećine uroda bilo je u području pogođenom sušom.

Onemogućen izvoz ukrajinske pšenice

Izvoz žitarica iz crnomorskih luka je skoro potpuno prestao i to dodatno povećava cijene. Mjesečno je Ukrajina izvozila pet miliona tona žitarica, a u skladištima je ostalo 20 miliona tona prošlogodišnjeg žita koje nije moglo da se izveze ovog proljeća. Problem se nastoji riješiti transportom preko kopna, željeznicom, i transportom preko luka na Dunavu što nije dovoljno.

Veliki problem je i zadržavanje vagona na graničnim prelazima.

Procjene Monetarnog fonda

MMF će smanjiti svoje procjene globalnog rasta za 2022. i 2023. jer sukob u Ukrajini podiže cijene hrane i energije i dodatni je pritisak na ionako krhke ekonomije, izjavila je direktorica menadžmenta MMF-a Kristalina Georgieva.

Smanjen je očekivani rast, iako će većina zemalja i dalje zadržati pozitivan trend, rekla je Georgieva. Najavila je da će nove prognoze biti objavljene na proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke. "U ekonomskom smislu, rast je opao, a inflacija porasla. U ljudskom smislu, prihodi su pali, a siromaštvo poraslo", komentirala je. 


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinska kriza Zalihe žitarica MMF Kristalina Georgieva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]