Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.04.2022. 18:00

Raste cijena kukuruza: Slijedi li nestašica?

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji, koje će uticati na snabdijevanje i cijene energije, i suša u dijelovima svijeta djeluju na tržište, njegovu snabdjevenost i cijene

Foto: Depositphoto/alivio
  • 143
  • 62
  • 0

Na svjetskom i evropskom tržištu rastu cijene kukuruza. Najveći uticaj ima smanjena proizvodnja i izvoz iz Ukrajine. Za Evropu to znači nestašica ove žitarice, a koja će se produžiti u narednu godinu, piše Agrarheute.

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji, koje će uticati na snabdijevanje i cijene energije, i suša u dijelovima svijeta djeluju na tržište, njegovu snabdjevenost i cijene.

Njegov će uvoz biti ograničen, a Evropska komisija očekuje da će se smanjiti na samo 9 miliona tona sljedeće sezone, s 14 miliona tona u tekućoj tržišnoj godini 2021/21.

Nestašica je samo uvod u još jedan rast cijena žitarica. Uvoznici moraju tražiti druge dobavljače da pokriju svoje uvozne potrebe.

Ukrajina glavni dobavljač za EU

Benoît Fayaud, tržišni analitičar u Strategie Grains navodi da jedna od posljedica može biti vrlo teška globalna situacija sa snabdijevanjem. Već je postojala mala ponuda u EU u marketinškoj godini 2020./21., a za tekuću sezonu 2021./22. analitičari su očekivali znatno bolju situaciju.

Prema podacima EK, zemlje članice EU su do 3. aprila uvezle oko 12,2 miliona tona kukuruza. Glavni dobavljači su bili Ukrajina sa 6,7 mil. t (55 posto), Brazil sa 3,3 mil. t (14 posto), Kanada i Srbija, svaka s preko 600.000 tona te Rusija s 370.000 tona. Najveći kupci bili su Španija s 4,9 miliona tona, Holandija 2,2 mil. t, Portugal 1,2 mil. t, Italija 1,1 mil. t i Irska sa 690.000 tona.

Ukrajinske luke su zatvorene (Foto: Depositphotos/ALesik)

Neravnomjerno snabdijevanje

Njemačka je kupila 40.000 tona od trećih zemalja i Ukrajine. Većina uvoza u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Francuske. Od kraja februara transport ukrajinskih žitarica je gotovo potpuno blokiran, a napori da se dio toga izvuče cestom ili željeznicom vjerovatno će biti vrlo neadekvatni. Fayaud kaže da je ova situacija otkrila slabosti tržišta, deficit između domaće ponude i potražnje, koji je u prosjeku iznosio oko 13,5 miliona tona posljednjih godina.

Istovremeno su cijene ukrajinskog kukuruza pale zbog velikih zaliha i nemogućnosti izvoza. Razlog je taj što se trenutno može izvoziti samo željeznicom preko zapadne granice. Prema apk-informu, cijene za isporuku od aprila do maja na poljskoj granici kretale su se od 230 do 240 dolara po toni, dok su na granici sa Slovačkom pale na 245-260 $/t. Cijena isporuke preko rumunske luke Constanta kretala od 300 do 315 $/t.

Kretanje cijena kukuruza na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Kukuruz 

Zalihe ove žitarice u zemlji su krajem marta iznosile oko 13 miliona tona.

Krajem prošle sedmice, kukuruz se isporučivao u izvozne luke u američkom zalivu po cijeni od 360 dolara po toni. U Francuskoj su kupci morali izdvojiti 415 do 425 dolara po toni.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Cijene kukuruza Zalihe Tržište žitarica Nestašica Transport Opskrba Snabdijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.