Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 15.03.2020. 07:30

Bolesti pšenice: Palež klasa ima tri uzročnika

Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim dijelovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Foto: Depositphotos/serezniy
  • 203
  • 20
  • 0

Sorta pšenice koja pokazuje visoku tolerantnost na razarajuće bolesti koje smanjuju prinos i kvalitet zrna i danas je velika želja mnogih oplemenjivača. Ona, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim dijelovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Najugroženija u vrijeme klasanja

Zaraženo sjeme pšenice može sadržavati mikotoksine (izrazito opasni za zdravlje ljudi i životinja ) koje gljivica sintetizira u nepovoljnim uslovima. Ukoliko je tokom faze cvjetanja na površini tla ma biljnim ostacima prisutna velika količina konidija ili askospora postoji mogućnost pojave epidemije.

Mikotoksini u hrani za životinje - tihi ubojica farme i opasnost za zdravlje ljudi

Na infekciju vrstama roda Fusarium, pšenica je najosjetljivija u vrijeme klasanja. Kao glavni razlog tome navodi se povećana proizvodnja hranjivih supstanci koje se nalaze u sastavu peludi i uslovno podstiču rast i razvoj gljivica. U periodu klasanja sporama je omogućen lakši pristup biljci zbog otvorenih cvjetova. Prema istraživanju stručnjaka, na klasu pšenice možemo naći nekoliko uzročnika paleži klasa.

Jedni od najznačajniji su Fusarium graminearum, Fusarium poae i Microdochium nivale. S obzirom da su simptomi bolesti kod tih uzročnika identični, potrebno ih je identifikovati uz pomoć mikroskopa. 

Tri uzročnika paleži

Fusarium graminearum smatra se najopasnijim i najčešćim uzročnikom jer može zaraziti dio klasa, ali i čitav klas. Zaraženi dijelovi postanu slamnato žuti (ili bijeli) i na njima se može uočiti ružičasta ili narandžasta prevlaka (sporonosni organi). Nakon nekog vremena, na zaražene dijelove dolaze gljive čađavice i klasovi postanu crni. Kod jakog napada u mliječnoj zriobi uočljivi su bolesni bijeli klasovi pored zdravih zelenih. Smanjuje se prinos, kao i klijavost jer napadnuti klasovi imaju manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura. Velike količine kiše, visoka relativna vlažnost zraka do 85% i temperature oko 25°C u fazi cvjetanja pogoduju zarazi ovom bolešću, ali i daljem razvoju iste. 

Microdochium nivale koji je uzročnik "snježne plijesni" može prouzročiti i simptome paleži klasa. Manje je agresivan od prethodnog uzročnika, a simptomi su uočljivi samo na klasu. Ovaj parazit ne stvara mikotoksine, no ukoliko u većoj mjeri ostane na ili u sjemenu može znatno smanjiti nicanje. 15 - 18°C u doba cvjetanja idealne su temperature za Microdochium nivale.

Snježna plijesan ugrožava žitarice

Treći uzročnik ne utiče toliko na gubitak uroda, klijanje i nicanje već je važan zbog stvaranja mikotoskina. Riječ je o uzročniku Fusarium poae. Njegova pojava ne zavisi od količine kiše pa ga možemo pronaći kada ostala dva uzročnika nisu prisutna. U njegovom suzbijanju koriste se direktne i indirektne mjere, tj. hemijske. Među biološkim mjerama najznačajniji je plodored u kojem se pšenica ne bi trebala sijati iza kukuruza i bijelih žitarica. Ako to nije moguće, potrebno je unijeti žetvene ostatke duboko u tlo jer se na njima zadržavaju uzročnici.

Izabrati fungicide koji će uticati na sve parazite

Najbolji izbor za sjetvu jest deklarisano sjeme kao i otporne sorte čije se cvjetanje ne poklapa s letom spora. 

U prirodi postoji velika mogućnost za pojavu ovih bolesti jer izvor zaraze mogu biti i korovi poput mračnjaka, sirka, ambrozije i dr. Zbog toga je potrebno sprovoditi hemijsko suzbijanje od početka pa sve do punog cvjetanja i sa svih strana. 

Kod odabira preparata važno je znati da će svako registrovano sredstvo biti djelotvorno ako smo se pridržavali plodoreda i ako su uslovi za zarazu slabi. Kod povoljnih uslova za razvoj bolesti treba izabrati fungicide koji će uticati na sve uzročnike.

Prema podacima istraživanja iz 2004., 2005. i 2006. godine (u slučaju da se vrše dva tretiranja u vlatanju i cvjetanju) najbolji se rezultati postižu s nekim od sljedećih: tebukonazol, epoksikonazol, azoksistrobin. Od ostalih aktivnih materija registrovane su: propikonazol u kombinaciji sa karbendazinom, flutriafolom i kombinacija sa karbendazinom, flukinkonazol, bromkonazol, sprioksamin u kombinaciji sa tebukonazolom i triadimeolom.

Kako bi dobro zaštitili usjeve, potrebno ih je pratiti od početka klasanja, paziti na plodored i odabrati odgovarajući fungicid.


Tagovi

Uzgoj pšenice Bolesti pšenice Fusarium Fungicidi Mikotoksini Fusarium graminearum Fusarium poae Microdochium nivale


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97