Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivično oboljenje Fusarium nivale
  • 24.11.2017. 09:00

Snježna plijesan ugrožava žitarice

Snježna plijesan (Fusarium nivale) je gljivično oboljenje koje dovodi do propadanje pšenice tokom zime. Može se javiti i i na raži i ječmu.

Foto: Kril Lord / Flickr
  • 560
  • 13
  • 0

Snježna plijesan (Fusarium nivale) je gljivično oboljenje, koje dovodi do propadanje pšenice tokom zime. Često se javlja zbog nepoštovanja plodoreda. Može se javiti i na raži i ječmu.

Već tokom jeseni mogu se uočiti prve štete jer posijane žitarice slabo i rijetko niču. Mogu se naći i zakržljale biljčice čiji je donji dio pokriven bijelo-ružičastom, vatastom prevlakom gljivice. Češće je uočljiva nakon otapanja snijega, u proljeće.

Uslovi za širenje bolesti

Optimalni uslovi koji odgovaraju širenju bolesti su vlažno i hladno vrijeme. Posebno su ugroženi brdski predjeli koji imaju puno snijega. Tokom proljeća i ljeta, spore gljive mogu vjetrom, kapima kiše ili insektima inficirati klas žitarica. Zrna postaju štura, a na napadnutim klasovima primjećuje se ružičasta prevlaka.

Mjere suzbijanja snježne plijesni

Zvezdana Jovanović, dipl.ing., savjetuje: "Preporučuje se tretiranje sjemena preparatima na bazi: tebukonazola, protiokonazola, fludioksonila i difenokonazola.U područjima gdje se iz iskustva zna da je bolest česta, mora se poštovati plodored.Trebalo bi izbjegavati pregustu sjetvu kao i nekontroliranu primjenu dušičnih đubriva".

Foto: Kril Lord / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁