Hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje, doseglo je vrhunac zaštite jednog proizvoda, i kao takav, sada ima i dodatnu vrijednost!
Hercegovačko maslinovo ulje i službeno je proglašeno autohtonim proizvodom sa oznakom zaštićenog porijekla/izvornosti. Ceremonija je upriličena u Mostaru, a nazočili su joj i brojni maslinari kojima je sada otvoren put za bolji plasman višestruko nagrađivanih zlatnih kapljica, ali i svi oni koju su dali svoj doprinos u ovom procesu.
Među njima, svakako treba istaknuti i Vladu Sjedinjenih Američkih Država, koja je putem projekta Razvoj održivog turizma Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nastavila predano raditi na zaštiti i promociji jedinstvenih kulinarskih proizvoda Bosne i Hercegovine.
“Ovo priznanje je nova potvrda bogatstva Hercegovine i njenog ogromnog potencijala za razvoj turizma na temelju autentičnih proizvoda i iskustava. Maslinovo ulje, kao važan element mediteranske kulture i tradicije, nije samo visokokvalitetan prehrambeni proizvod, već i prilika za dalji rast gastronomskog turizma, sve privlačnijeg turistima koji traže jedinstvena iskustva. Radujemo se nastavku saradnje na projektima koji jačaju lokalne zajednice i čuvaju kulturno naslijeđe," kazao je Feđa Begović, direktor USAID-ovog projekta Turizam.
Mostarac, Dragan Musa, uzgaja masline uzgaja posljednjih 15 godina, a na svom imanju ima 900 stabala. Kaže da je za njih oznaka zaštićenog porijekla maslinovog ulja od iznimne važnosti.
"Sigurno da znači puno nama maslinarima, jer to ulje će lakše otići na tržište, i ne samo to, oni su uložili puno truda u analizu maslinovog ulja, kao i analizu tla, načina na koji se prskaju, kojim kemijskim sredstvima tako da će se proizvod sigurno lakše plasirati na tržište čim ima ovu oznaku izvornosti", naveo je Musa.
Odabrano ime brenda je "Zlatne kapi Hercegovine", a proizvođači vjeruju kako će im on pomoći na daljnjem probitku na regionalno, pa i svjetsko tržište. U to je uvjeren Ivan Milas, maslinar iz Gruda koji se ovim poslom bavi već četvrt vijeka. Njegov zasad u Tihaljini broji 300 stabala.
"Naša ulja mogu konkurirati svim postojećim svjetskim brendovima, a to potkrjepljujem činjenicom da bilo tko, tko se od nas maslinara pojavi na bilo kojoj manifestaciji u svijetu, pa čak i do Amerike, 90 posto njih se kući vraća sa zlatnom medaljom, onih 10 posto donese srebro", ponosno ističe Milas.
Proizvodi zaštićeni oznakom porijekla duboko su povezani s mjestom proizvodnje, jer se u potpunosti proizvode u određenom geografskom području primjenom lokalnih vještina i sirovina. Kvalitet tih proizvoda direktno je povezan s prirodnim faktorima i ljudima toga kraja, pojasnio Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, dodavši kako je hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje, ovime doseglo vrhunac zaštite jednog proizvoda.
"Kao takav, sada ima i dodatnu vrijednost te će, pored svog kvaliteta, biti poznat i široj javnosti na osnovu zaštite. Drugi važan aspekt, kada prođemo proces zaštite proizvoda na nacionalnom novu, budući da je legislativa identična EU, mi ćemo moći da idemo i u proces zaštite i za europski region, samim tim ćemo spriječiti svaki oblik zlouporabe i falsificiranja", precizirao je Hajrić.
Kako je Agroklub već pisao, iako je prisutan desetljećima, posljednjih godina je u Hercegovini u ekspanziji ozbiljniji uzgoj maslina. Velike zasluge, osim vrijednim maslinarima, svakako pripadaju i Federalnom agromediteranskom zavodu (FAZ) Mostar. U ovoj regiji trenutno postoji 10 velikih maslinika i oko 800 porodičnih gazdinstava koji godišnje proizvedu 380.000 litara ulja.
"Ono što smo uradili u ovih 13-14 godina, dakle krenuli smo 2010./ 11. kad je bilo 80 hektara, sada je otprilike 521, sa strateškim ciljem da dođemo do tisuću hektara", kazao je Marko Ivanković, direktor FAZ-a.
Lolo iz maslinarske prijestolnice BiH - Bakini kolači su dobri, ali ulje nije
Predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), Josip Matić, podsjetio je na predan rad ovog udruženja: "Udruga, koji broji 95 članova i raste, posvećen je promociji i očuvanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja Hercegovine, posebno sa ZOP statusom. Naši ciljevi su podizanje novih maslinika, evidentiranje maslinara i podrška tehničkim i edukativnim inicijativama. Fokusiramo se na promociju brenda ‘Zlatne kapi Hercegovine’ i razvoj oleoturizma kroz projekte poput Ceste maslinovih ulja Hercegovine, koji podržavaju ruralni razvoj i sprječavaju depopulaciju sela.”
Hercegovačka maslinova ulja imaju i ljekovita svojstva i takva oznaka će se, dodaje Ivanković, također naći na etiketi. Sada predstoji promocija brenda kao i oznake s ciljem jačanja razvoja gastroturizma Hercegovine.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica