Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbrinjavanje otpada
  • 06.08.2020. 07:30

Zabranili bacanje hrane u komunalni otpad

Američka savezna država Vermont je uvela zakon "Food Waste Ban" i zabranila bacanje hrane u komunalni otpad. Sve što se može reciklirati ondje se reciklira, a ostalo stavlja u kompost.

Foto: JumpStory
  • 80
  • 7
  • 0

Stanovnici američke savezne države Vermont ne smiju više bacati hranu u smeće. Ova je država odlučila provesti zero waste (nula otpada, op.a.) pristup i tako je zakonom "Food Waste Ban" zabranila bacanje hrane. Sve što se može reciklirati se reciklira, a ostalo ide u kompost. Riječ je o prvom takvom primjeru na svijetu, piše fastcompany.

Prema ovom zakonu koji je stupio na snagu u junu, stanovnici su dužni kompostirati hranu - uključujući ostatke poput voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, stari kruh i slično. Radi se ambicioznoj politici, ali ta država smatra da ju mora provesti kako bi postigla svoj cilj preusmjeravanja 50% svih vrsta otpada s odlagališta u postrojenja koja ih recikliraju.

Kako će kontrolirati ljude što bacaju?

"Taj cilj postoji više od decenije", kaže Josh Kelly, šef odjela za upravljanje materijalima Agencije za prirodne resurse u Vermontu, no, kaže da je najbolje što su mogli učiniti smanjenje otpada za oko 36%. "Jedini način na koji to stvarno možemo postići je usredotočiti se na problem bacanja hrane", rekao je.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Svakih pet godina dužnosnici Vermonta analiziraju otpad kako bi vidjeli što stanovnici bacaju, a otkrili su da je 20% bačenog hrana. Također, pokazalo se da je i prehrambeni otpad značajan izvor metana koji utječe na globalno zagrijavanje.

U prvoj fazi uvođenja neće biti kontrola, nego će edukacijom i postupnom provedbom pokušati uvjeriti ljude da dobrovoljno slijede zakon, donacijama hrane za siromašne za koje će infrastrukturu osigurati država, jeftinim kućnim kompostištima i sličim mjerama. Svjesni su da neće svi građani lako promijeniti svoje navike, ali nadaju se da u skoroj budućnosti neće ni trebati nametati racionalnije postupanje hranom.  

Popuštanje mjera zabrane zbog Covida-19 utječe na povećanje otpada

Istovremeno, nakon što su mjere zbog sprječavanja širenja koronavirusa u Velikoj Britaniji počele popuštati, u domaćinstvima je bacanje hrane poraslo za gotovo trećinu, piše theguardian.

Također, ljudi su počeli više kupovati i trošiti. Tamošnja je Oragnizacija za otpad (Wrap) provela dvije faze istraživanja tijekom zatvaranja zbog virusa Covid-19. U prvoj fazi u aprilu potrošači su bacali manje hrane, ali tijekom juna to se promijenilo. Povećanje bacanja hrane u dva mjeseca je skočilo s 14% na 18% i to za kruh, mlijeko, krompir i piletinu.

Praktični savjeti kako smanjiti bacanje hrane

Kućanstva u Velikoj Britaniji godišnje bacaju 4,5 miliona tona hrane, a ova će organizacija pokrenuti novu kampanju pod nazivom Keep Crushing It čiji je cilj motivisati ljude da se drže pozitivnih odlika koje su naučili tijekom pandemije uključujući provjeru hrane u hladnjaku, više zamrzavanja te izradu popisa za trgovinu. Kampanja će također istaknuti ekološke prednosti od smanjenja otpada.


Tagovi

Smeće Odvajanje otpada Bacanje hrane Ostaci od hrane Vermont


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]