Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa peradi
  • 01.03.2019. 14:00

Za 50 dana kreće izvoz mesa peradi u EU?

Napori Bosne i Hercegovine da poveća proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i pospješi svoj potencijal za izvoz će dovesti do veće konkurentnosti i imat će pozitivan učinak na ekonomiju i kvalitet života za sve svoje građane.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 158
  • 16
  • 0

Zeleno svjetlo dala je Evropska unija 25. februara Bosni i Hercegovini za izvoz mesa peradi u EU, kada je stupila na snagu izmjena relevantnog propisa EU.

Očekuje se će ista pravna procedura za odobravanje izvoza proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU uskoro biti završena pred Stalnim odborom za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, a kojeg čine predstavnici svih država članica EU. Procedura je pokrenuta na sjednicama ovoga Odbora 25. i 26. februara 2019. godine. Proizvodi su regulisani drugačijim pravnim aktom i stoga je potrebna odvojena procedura za odobrenje.

Napori Bosne i Hercegovine da poveća proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i pospješi svoj potencijal za izvoz će dovesti do veće konkurentnosti i imat će pozitivan učinak na ekonomiju i kvalitet života za sve svoje građane. Stoga se očekuje da će zemlja nastaviti aktivan rad na prilikama za izvoz, te daljnji rad na usklađivanju svojih sistema kontrole sa zahtjevima EU u slučaju drugih proizvoda sa potencijalom za izvoz sa bh. tržišta na tržište Evropske unije.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još od 2010. godine pokušava dobiti ovo odobrenje. Ministar Mirko Šarović izjavio je kako će Ured za veterinarstvo davati rješenja komapnijama za izvoz koje budu ispunjavale uslove. Za sada mogu izvoziti četiri kompanije iz BiH, navodi Oslobođenje

"Ova dozvola za izvoz će nam donijeti mnogo toga, a između ostalog će dovesti do novih zapošljavanja i otvaranja novih kapaciteta. Mi već imamo neke načelne dogovore, sljedeće sedmice prvi kupci treba da dođu u Tešanj pa ćemo vidjeti kako će to dalje ići", kazao je Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja.

Otvorena najveća klaonica peradi na Balkanu!

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako im sada slijedi intenziviranje rada na ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja, te je istakao kako je to važno kako bi se mogli izvoziti brojni proizvodi koji u sebi sadrže konzumna jaja. Kalaba je kazao i kako izvoz pilećeg mesa može krenuti za oko 50 dana, kada se ispuni sve što treba.


Tagovi

Izvoz mesa peradi Maid Jabandžić Mirko Šarović Konzumna jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]