• Izvoz jaja
  • 06.02.2019. 16:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tešanj

Uskoro izvoz rasplodnih i konzumnih jaja u EU

Naredna tačka je donošenje i objavljivanje izmijenjene Uredbe broj 798/2008. Zatim se ide sa izdavanjem rješenja objekata, a svako ko smatra da ispunjava uslove se također može prijaviti.

Foto: Pixabay/Hans
  • 193
  • 34
  • 0

U Tešnju je održana sjednica Koordinacionog odbora živinara/peradara Bosne i Hercegovine na kojoj se razgovaralo o rezultatima zagovaranja liberalizacije tržišta Evropske unije za proizvode od pilećeg mesa. 

Također, na sjednici su razmatrani naredni koraci po pitanju izvoza rasplodnih i konzumnih jaja u Evropsku uniju. Domaćin susreta je bila tešanjska kompanija "MADI", čiji direktor Edin Jabandžić predsjedava Koordinacionim odborom živinara/peradara BiH.

Mesna industrija "Madi" spremna za izvoz u EU: prve na meti Hrvatska i Slovenija

"Koordinacioni odbor je stvarno pokazao da razumni i poduzetni ljudi mogu napraviti kvalitetne stvari. Dokazali smo i pokazali da je neophodno jedinstveno djelovanje sektora. Važno je zagovarati reforme na polju legislative, podsticajne mjere, a istovremeno i raditi na korektnom odnosu unutar peradarskog sektora. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je mesna industrija "MADI" domaćin sjednice, čime se pokazalo da postoji spremnost da radimo zajedno na zagovaranju izvoza pilećeg mesa u EU, ali i što ćemo zajedno raditi na narednom koraku – otvaranju tržišta EU za rasplodna i konzumna jaja iz BiH. To je važna poruka", kazao je Jabandžić.

Prijaviti se može svatko tko ispunjava uslove

"Zahvaljujem se predstavnicima sektora, ali i projektu USAID/Sweden FARMA II na podršci. Uspjeh koji smo postigli je zajednički svih institucija u BiH, na svim nivoima, koje su bile uključene na tom putu. Kada je u pitanju izvoz pilećeg mesa imamo nekoliko važnih koraka koje želim pojasniti. Naredna tačka je donošenje i objavljivanje izmijenjene Uredbe broj 798/2008. Zatim idemo sa izdavanjem rješenja objekata, a svako ko smatra da ispunjava uslove se također može prijaviti. 

Farma Velibora Popovića proizvešće 4,5 miliona rasplodnih jaja

Poslije izvršenih provjera, rješenja se zatim upućuju Evropskoj komisiji, nakon čega se isti uvrštavaju u listu odobrenih objekata unutar desetak dana. Nakon toga se ostavlja period od mjesec dana državama-članicama EU za komentar, te po tome slijedi finalna objava, lista postaje validna 10 do 15 dana nakon objave, a objekti mogu izvoziti u EU", pojasnio je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Ono što BiH ima ne razlikuje se od farmi u EU 

"Mi smo blizu, ja tvrdim da smo blizu izvozu rasplodnih i konzumnih jaja prema Evropskoj uniji. Nama nije problem da dižemo kapacitete, ukoliko bi nama tržište dalo da izađemo na to tržište. Ono što imamo se ne razlikuje od farmi u EU. Izuzetno je važno ono što smo napravili po pitanju pilećeg mesa, sada je potrebno da budemo jedinstveni ka rješenju i za ovaj segment peradarskih proizvoda", kazao je Predrag Miličić, direktor i vlasnik kompanije "Agreks" iz Donjeg Žabara.

Ostvareni napredak pozdravili Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini i Marie Bergstorm, šefica razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske, koji podržavaju peradarski sektor kroz USAID/Sweden FARMA II projekat.


Tagovi

Izvoz jaja Konzumna jaja Rasplodna jaja Madi Edin Jabandžić Ljubomir Kalaba Marie Bergstorm Peter Duffy Predrag Miličić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi