• Cijene hrane
  • 04.08.2019. 08:00

U julu zabilježen blagi pad svjetskih cijena hrane

Globalne cijene prehrambenih proizvoda zabilježile su mali pad u julu, koji je podstaknut nižim cijenama nekih žitarica, mliječnih proizvoda i šećera, u većoj mjeri nego što su to mogle da nadoknade stabilnije cijene mesa i ulja.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy
  • 201
  • 17
  • 0

Globalne cijene prehrambenih proizvoda zabiljžile su mali pad u julu, koji je podstaknut nižim cijenama nekih žitarica, mliječnih proizvoda i šećera, u većoj mjeri nego što su to mogle da nadoknade stabilnije cijene mesa i ulja. Ukupan pad cijena direktno se odražava na pad cijena žitarica, mlijeka i šećera. 

FAO indeks cijena hrane (FPI) - trgovinski ponderisan indeks koji mjeri cijene pet glavnih prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima, prosječno je iznosio 170,9 bodova u julu 2019. godine, skliznuvši za 1,1 odsto ispod nivoa u junu, ali ipak 2,3 odsto više nego godinu dana ranije.

Pad cijena kukuruza i pšenice

FAO indeks cijena žitarica opao je za 2,7 odsto u junu, ali je 4,1% iznad nivoa iz jula prošle godine. Ukupni pad uglavnom je uzrokovan padom cijena pšenice i kukuruza, odražavajući, između ostalog, obilne izvozne isporuke. Suprotno tome, indeks riže zabilježio je peti uzastopni mjesec stabilnosti, usred generalno tihe tržišne aktivnosti, kako prenosi FAO

Indeks cijena biljnog ulja FAO porastao je za 0,8 posto u julu, vodeći se stabilnim cijenama soje i suncokretovog ulja koje su uravnotežile daljnji pad vrijednosti palminog ulja. Pad ove posljednje vrste ulja, u velikoj mjeri bio je uslovljen nastavkom sezonskog povećanja proizvodnje usjeva u jugoistočnoj Aziji, u kombinaciji sa sporom globalnom potražnjom za uvozom.

Poskupljenje cijena hrane u svijetu

FAO indeks cijena mesa zabilježio je rast od 0,6 odsto u odnosu na blago revidiranu vrijednost za juni, obilježivši tako šesto povećanje cijena u mjesecu. Cijene ovčijeg i goveđeg mesa u julu dodatno su porasle, pojačane snažnom uvoznom potražnjom iz Azije i slabljenjem isporuka iz Oceanije, zbog sezonskog pada. Sa druge strane, cijene svinjskog mesa blago su opale poslije četiri mjeseca stalnog povećanja, što odražava veću dostupnost izvoza iz Brazila i Sjedinjenih Država.

Pad kotacija maslaca

Indeks cijena mliječnih proizvoda FAO smanjen je za 2,9 odsto u junu, što predstavlja drugi uzastopni mjesečni pad, vođen padom kotacija (cijena po kojoj je obavljeno posljednje trgovanje robom) maslaca praćenim cijenama sira i punomasnog mlijeka u prahu.

FAO indeks cijena šećera smanjen je za 0,6 odsto u junu 2019. godine, uglavnom uslijed očekivanja većih prinosa šećerne trske u Indiji, koja je najveći svjetski proizvođač šećera. Pad svjetskih cijena djelimično je obuzdao jačanje brazilskog reala prema američkom dolaru, potez koji ima tendenciju da obuzda izvoz iz Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika šećera.


Izvori

FAO


Tagovi

Prehrambeni proizvodi Cijene prehrambenih proizvoda Cijene sira Pad kotacija maslaca Međunarodno tržište


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi