• Cijene hrane
  • 11.05.2019. 18:00

Poskupljenje cijena hrane u svijetu

Cijene hrane na međunardnom tržištu porasle su u aprilu za 1,5 odsto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mliječnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutralisalo pad cijena žitarica.

Foto: Bigstockphoto/leaf
  • 178
  • 18
  • 0

Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu, FAO, objavila je svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju, nakon pada zabilježenog u 2018. godini.

Cijene hrane na međunardnom tržištu porasle su u aprilu za 1,5 odsto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mliječnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutralisalo pad cijena žitarica.

Indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene cijena proizvoda poput žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je 170,1 bod prošlog mjeseca, u odnosu na najviše istraživan podatak za mart, koji je iznosio 167,5 bodova.

Taj indeks u aprilu bio je na svom najvišem nivou od juna prošle godine, ali još za oko 2,3 odsto ispod nivoa od prije godinu dana.

Glad i dalje pogađa preko 100 miliona ljudi širom svijeta

Predviđeni rast cijena prehrambenih proizvoda

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 5,2 odsto, u odnosu na vrijednosti iz marta, što je četvrti uzastopni mjesečni rast, uzrokovan velikom potražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mlijeka u prahu i sira.

Indeks cijena mesa porastao je za tri procenta na mjesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja takođe su u porastu, ali je indeks žitarica prošlog mjeseca opao za 2,8 odsto.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svjetska proizvodnja žitarica za ovu godinu iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7% više u odnosu na nivo od prošle godine, kada je proizvodnja pala.

Glavne žitarice - pšenica, kukuruz i ječam trebalo bi da najviše utiču na povećanje proizvodnje strnih žita, sa očekivanim godišnjim rastom proizvodnje od 5 odsto, odnosno 2,3 % i 5,4%.

Roboti će nas spasiti od gladi?

"Opuštena" ponuda i potražnja za žitaricama

Rane procjene ukazuju da je svjetska proizvodnja žitarica dostigla novi rekord od 2.722 miliona tona u 2019. godini, što je porast od 2,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prema novim trendovima u potražnji za žitaricama, očekuje se da će međunardoni plasman žitarica dostići novi maksimum, povećavajući se za 1,5 odsto u narednoj godini.

Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica porasti za 1,1 procenta dok će se potrošnja riže povećavati čak i brže. Takođe, očekuje se da će potražnja za žitaricama za stočnu hranu i industrijsku upotrebu, biti još intenzivnija. Na osnovu tih predviđanja, svjetske zalihe žitarica bit će neznatno smanjene tokom 2019. godine, na 847 miliona tona, što će rezultirati malim padom globalnih zaliha žitarica.


Izvori

FAO


Tagovi

Cijene mesa Cijene mlijeka Međunarodno tržište Tržište žitaricama FAO


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi