Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 11.11.2020. 12:20

Tržište mlijeka godinama varira: Troškovi proizvodnje veći, a cijene padaju

Zbog dobrih vremenskih uvjeta proizvodnja se povećala  u prva dva kvartala 2020. za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Foto: Depositphotos/branex
  • 87
  • 9
  • 0

Tržišni troškovi proizvodnje mlijeka godinama variraju. Između 2009. i 2014. godine porasli su za čak 35%, a najveći razlog je povećanje cijene stočne hrane za 48% u tom razdoblju, stoji u izvješću Europske komisije.

Između 2015. i 2017. bili su za 8-10% niži u odnosu na 2014., a od 2018. godine trend rasta se ponovno vratio zahvaljujući nepovoljnim vremenskim uvjetima u vodećim državama članicama, što je uzrokovalo manjak domaće krme. 

U 2019. godini, nakon smanjenja od gotovo 8% u drugom tromjesečju (kombinirani učinak nižih cijena kupljene krme i veća proizvodnja mlijeka) proizvodni su troškovi porasli u zadnjem kvartalu. Početkom ove godine (2020.), zabilježen je blagi pad od oko 4% i 1,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama

Što se tiče cijene mlijeka, u posljednjih deset godina specijalizirane farme doživjele su tri značajna pada, 2009., 2012. i posljednje, ali ono najduže bilo je od 2014. pa sve do 2016. Nakon toga uslijedio je oporavak.

Proizvodnja, potražnja i cijene

Kretanje cijena i troškova utjecalo je na indeks bruto marže koji je pokazao velike razlike u proteklih deset godina. Snažniji pad dogodio se 2009., 2015. te posebno 2016. godine kada je dosegao rekordno nisku razinu.

Situacija na globalnom tržištu ponovno se promijenila u 2017. godini zbog pada proizvodnje mlijeka i rastuće potražnje za mliječnim proizvodima, uglavnom maslacem i sirom. Kao rezultat toga, proizvođači su zabilježili stalni rast cijena sirovog za čak 20% što je u kombinaciji s umjerenim rastom troškova (od 2%), dovelo do značajnog godišnjeg poboljšanja indeksa mliječne marže (65%).

Globalna potražnja za mliječnim proizvodima bila je stabilnija u 2018. u usporedbi s velikim rastom godinu prije. Proizvodnja sirovog mlijeka u 2018. bila je oko 1% veća u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sistema

Što se tiče 2019. i  prvog tromjesječja u 2020. godine, čini se da su fluktuacije uglavnom bile uzrokovane promjenjivom razinom troškova jer su se cijene umjereno mijenjale. Zbog dobrih vremenskih uvjeta proizvodnja se povećala  u prva dva kvartala 2020. za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Cijena mlijeka ostala je na visokoj razini u prvom tromjesečju dok je u drugom pala za 6%, potaknuta povećanim opsegom proizvodnje te domaćim i izvoznim zahtjevima.


Tagovi

Mlijeko Tržište Troškovi Proizvodnja Cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.