Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Europola
  • 07.05.2018. 09:00

Trulo meso, obojana tuna i lažne mliječne formule povučene iz trgovina diljem Evrope

Euorpol je proveo akciju 67 zemalja prilikom koje je povučeno 3.600 tona opasne hrane i uhićeno 749 osoba!

Foto: Europol
  • 3.393
  • 225
  • 0

Trulo meso, tuna obojana kemikalijama i lažno mlijeko u prahu za bebe samo su dio proizvoda koji su zaplijenjeni u sklopu najnovije OPSON istrage o prisutnosti krivotvorenih i nestandardnih prehrambenih proizvoda i pića na evropskom tržištu i šire. 

U razdoblju od četiri mjeseca, od decembra 2017. do marta 2018. godine istraga je provedena u 67 zemalja što je rezultiralo oduzimanjem više od 3.620 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića. Provedena je 41.000 provjera u trgovinama, supermarketima, zračnim lukama, morskim lukama i industrijskim postrojenjima. Također je uhićeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba, stoji u izvješću Europola

Koordinirane akcije 

"Rezultati akcije OPSON pokazuju što sve agencije za provedbu zakona, kada udruže svoje napore i provedu kooridinirane akcije, mogu postići kako bi zaštitile potrošače širom svijeta", izjavio je Jari Liukku, šef Evropskog centra za teški i organizirani kriminal Europola.

"Ovo je potez koji je zahtijevao prekograničnu suradnju jer se sve države suočavaju s tom opasnošću. Dužnost agencija za provedbu zakona je da osiguraju da ono što dolazi na tanjur kupaca bude izvorno i sigurno", dodao je Liukku. 

Tuna prije i poslije bojanja

"Otkrivanje gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića važan je rezultat uklanjanja s tržišta potencijalno smrtonosnih proizvoda. Obujam zaplijenjene hrane i pića mora biti podsjetnik javnosti da trebaju paziti na ono što i odakle kupuju", rekao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta.

Trulo meso u Belgiji

U Belgiji je zatvorena najveća tvornica za preradu mesa, a supermarketi su uklonili mesne proizvode s svojih polica. Licenca za rad oduzeta im je nakon otkrivenog potencijalnog zdravstvenog rizika kod dva proizvoda: mljevenog mesa i goveđeg repa. Inspektori su našli mesne otpatke i dijelove trupla namijenjenih za hranjenje životinja, a zabranjenih za ljudsku konzumaciju. Nakon što je skandal otkriven na Kosovu 2016. godine, iz Vevibe su priznali da su izvozili trulo meso u zemlje jugoistočne Evrope i Afriku, no pristali su komentirati samo slučaj Kosova.

Lažno mlijeko u prahu za bebe u Španjolskoj

Četvero ljudi je uhićeno, a tvornica koja pakira krivotvorene mliječne formule uglavnom namijenjene za prodaju u Kini je zatvorena. Osam tona proizvoda je zaplijenjeno, a prah koji su kupovali u Poljskoj za jedan euro po kilogramu i dostavljali do Barcelone nije bio štetan no u njemu nije bilo nutrijenata potrebnih za prehranu novorođenčadi te proizvod nije zadovoljavao zdravstvene i sigurnosne standarde.

Diljem Evrope

U koordiniranoj akciji u Francuskoj zaplijenjeno je 9.5 tona kvarljive robe i 60 litara goriva i sirovina namijenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Korupcija u sektoru mesa, lažne izvozne dozvole

Tijekom akcije OPSON VII 11 evropskih zemalja surađivalo je kako bi razotkrili kriminalne radnje vezane uz tunu. To je bila prva takva akcija provedena na specifičnom proizvodu. Nezakonite prakse uključivale su zamjensku ribu koja je lažno predstavljana kao svježa. Tuna namijenjena za konzerviranje ilegalno je bila tretirana kemikalijama koje su bojale ribu kako bi dale dojam svježine. Ukupno je zaplijenjena 51 tona tune i više od 380 uzoraka.

Iz Europola napominju kako su tijekom godina predstavnici agencija prošli treninge i radionice za racije i istragu vezanu uz prepoznavanje lažnih proizvoda od originalnih. Ističu kako će detaljno izvješće o rezultatima operacije OPSON VII biti objavljeno u narednim mjesecima.


Tagovi

Europol Krivotvorena hrana Trulo meso Loša hrana OPSON Akcija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.