Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevare u prehrambenom lancu
  • 08.04.2017. 12:00

Korupcija u sektoru mesa, lažne izvozne dozvole

Evroparlamentarci raspravljali o prevarama u sektoru mesa u Brazilu.

Foto: pixabay.com
  • 393
  • 22
  • 0

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj je sjednici Evropskoga parlamenta u Strasbourgu iskazala zabrinutost otkrivenom situacijom prijevara u sektoru mesa u Brazilu zbog propusta službenih kontrola koje su znale da je meso nesukladno standardima kvalitete, ali unatoč tome nisu spriječile da bude izvezeno na tržište Evropske unije.

Detaljne informacije o uvozu

Petir je podržala pitanje Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta upućeno Evropskoj komisiji u kojem zastupnici traže detaljne informacije o uvozu kontaminiranih proizvoda u EU i specifikaciju količina sumnjivih proizvoda, kao i popis država članica na kojima su ti proizvodi stavljeni u prodaju

Ujedno, pitaju Komisiju zašto evropske kontrole nisu otkrile tu sustavnu prijevaru koja uključuje ulazak patvorena mesa na tržište EU te što će Komisija savjetovati državama članicama u pogledu jačanja kontrola u svjetlu tih otkrića.

Dizanje razine provjera uvozne robe

"U međunarodnoj trgovini povjerenje partnera je ključno, a ono je u ovom slučaju bitno narušeno - i u službe nadzora i u kontrole proizvoda", naglašava Petir i dodaje da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno jer dovodi u pitanje postojeće međunarodne trgovinske ugovore između Brazila i EU.

Petir smatra kako situacija šteti vjerodostojnosti Brazila u poštivanju pravila WTO-a u tom sporazumu te dovodi u pitanje i daljnje trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura, ali i prisiljava države članice EU da s ciljem zaštite svojih građana podignu razinu provjera uvozne prehrambene robe. Zastupnici traže mišljenje Komisije kako će ta otkrića utjecati na aktualne trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura te je li vrijeme za preispitivanje pregovora i uklanjanje mesa s programa trgovinskih pregovora.

Nestaje povjerenje u deklaracije

"Ako ne možemo vjerovati deklaracijama i certifikatima trećih država, tada su nužne domaće provjere. Ako nema međusobnog povjerenja, ne može biti niti sporazuma o slobodnoj trgovini. Uostalom, ja se uvijek zalažem da se kupuje domaće, jer domaće je najbolje", rekla je Petir.

Istraga brazilskih poduzeća

Podsjetimo, Operacija "Carne Fraca" - dvogodišnja istraga dvaju najvećih brazilskih poduzeća za preradu mesa (JBS i BRF) koju je brazilska savezna policija provela u sedam brazilskih saveznih država vodećih po proizvodnji govedine - izazvala je veliku zabrinutost. Istraga je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni i prijevarni proizvodi plasiraju u lanac opskrbe hranom, te se europski potrošači izlažu opasnosti.

Krivotvorenje sanitarnih i izvoznih dozvola

Petir ističe da su istražitelji izvijestili da je saveznim inspektorima plaćeno da se ne obaziru na prerađenu hranu koja je patvorena ili kojoj je istekao rok trajanja. Krivotvorene su i sanitarne i izvozne dozvole. Nadalje, istragom je otkriveno da su korištene kemikalije kako bi se poboljšao izgled i miris mesa kojemu je istekao rok trajanja te da su jeftiniji proizvodi miješani s mesom.

"Izvješća o tome da je u Evropu uvezeno meso zaraženo salmonelom i da je korištena askorbinska kiselina kako bi se prikrio izgled pokvarenog mesa vrlo su zabrinjavajuća za europske potrošače", ističe Petir i zajedno sa svojim kolegama iz Odbora za poljoprivredu traži detaljne informacije od vuropske komisije.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Brazil Marijana Petir Prijevare Sektor mesa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."