Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 03.04.2020. 15:00

Treba li se zaista dezinfikovati hrana kupljena u trgovini?

Trenutno nema dokaza da se Covid-19 prenosi hranom. Najvećem riziku se izlažete dok se muvate među policama u trgovini i susrećete s drugim kupcima.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 384
  • 40
  • 0

I Covid-19 pokazao je koliko mi ljudi možemo biti različiti. Dok jedni svakodnevno pohode trgovine bez straha od zaraze, pipkanjem provjeravaju je li hljeb svjež, drugi u njih odlaze tek kada je prijeko potrebno, a treći odlaze u krajnost te svaki kupljeni artikl brišu dezinficijensima, alkoholom, namirnice odmah prebacuju u svoju ambalažu, svježe voće i povrće ne kupuju od straha da je možda neko zaražen kihnuo na njih. 

Zdrav razum nam kaže - manite se krajnosti. 

Trenutno nema dokaza da se Covid-19 prenosi hranom. Najvećem riziku se izlažete dok se muvate među policama u trgovini i susrećete s drugim kupcima. 

Ne možete se razboljeti dodirivanjem

Postoji teorija da hranu treba tri dana držati u garaži, šupi ili sličnoj prostoriji kako bi virus "ispario". No, kako za sciencalert piše Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost hrane sa Univerziteta Rutgers, opasno je na neprikladnoj temperaturi držati svježe mlijeko, meso i drugu hranu jer tada postoji mogućnost kvarenja i trovanja hranom, a nikome, vjerujem, to u ovim trenucima ne treba. 

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Isitna, virus se može aktivirati na sobnoj temperaturi, ali bi namirnice morale biti jako onečišćene, a osim toga, ne možete se razboljeti dodirivanjem. Ističe da nema smisla ni prebrisavati proizvode. Dovoljno je oprati ruke prije nego krenete jesti hranu koju ste izvadili iz takve ambalaže. "Pogodite što, pranje ruku prije jela najbolja je praksa čak i kad ne postoji pandemija!", našalio se Schaffer. 

Voće i povrće prati u hladnoj vodi

Kada je riječ o svježim proizvodima kao što je voće i povrće, ono se ne smije prati sapunom kako neki rade. Neispran sapun može izazvati mučninu, povraćanje, proljev. Trenutne preporuke naučnih stručnjaka, uključujući FDA kažu da se svježe voće i povrće pere u hladnoj vodi. 

Soda bikarbona uspješno uklanja i do 96% pesticida s jabuka?

Ovaj stručnjak upozorava i na vrećice te kaže kako je teoretski moguće da torba ili vrećica za višekratnu upotrebu u trgovini pokupi viruse, uključujući i Covid-19. zato ih je potrebno redovno prati. Nakon što ste iz njih izvadili sve namirnice, operite ruke. 

Napravite popis i rutu kupovine

Kada je riječ o samoj kupovini, prije odlaska u trgovinu napravite popis i to po redosljedu polica kako biste što manje kružili i sve obavili u najkraćem roku. Držite se pravila o fizičkoj udaljenosti od 2 metra, ne zaustavljajte se i ne pričajte ni sa kim. Svakako se poslužite dezinfekcijskim sredstvom koje mnoge trgovine nude na ulazu, a koristite ga i na izlazu. Čim dođete kući, operite ruke. 

Šta je izolacija, samoizolacija, a šta karantin - pojmovi vezani za koronavirus

Kada je u pitanju nabavljanje svježe hrane kao što je voće, povrće, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, u svojoj okolini pronađite proizvođače koji će vam na kućni prag dostaviti namirnice. S njima se čak ne morate ni susresti, platiti im možete na račun. 


Tagovi

Sigurnost hrane Brisanje hrane Dezinficiranje Koronavirus Covid-19 Brisanje namirnica Voće Povrće Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕