Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jaja
  • 05.01.2020. 10:30

Tko u svijetu izvozi, a tko najviše pojede jaja?

Vrijednost svjetskog izvoza svježih jaja u 2018. godini iznosila je 2,3 milijarde dolara, što je oko 4 milijarde KM. Iz godine u godinu vrijednost se izvoza postepeno povećava, a samo je od 2017. do 2018. godine njegov udio povećan za 4,2%.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 244
  • 18
  • 0

Tržište jaja je složeno i ovisi o mnogo različitih faktora, bilo da se radio o konvencionalnoj ili integriranoj proizvodnji. Proizvođači svakako moraju paziti na kvalitetu jaja, kako unutrašnjosti tako i vanjskog izgleda. Označavanje mora sadržavati veličinu, težinu, vrstu i obavezno mora uključivati datum isteka.

S obzirom na njihovu ključnu ulogu u proizvodnji hrane, činjenica da su jedan od glavnih izvoznih proizvoda i ne iznenađuje.

Vrijednost svjetskog izvoza svježih jaja u 2018. godini iznosila je 2,3 milijarde dolara, što je oko 4 milijarde KM. Iz godine u godinu vrijednost se izvoza postepeno povećava, a samo je od 2017. do 2018. godine njegov udio povećan za 4,2%.

Nizozemska prednjači u izvozu

Najviše se jaja plasiralo na evropsko tržište, u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara ili približno dvije trećine (62,9%) ukupnog globalnog iznosa. Na drugom su mjestu azijski izvoznici sa 31,1%, dok je 5,1% svjetskih pošiljki za svježa jaja podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Manji udio dolazi iz Latinske Amerike (0,5%).

Na vrhu liste izvoza, prema Weltexportu nalazi se Nizozemska. Država godišnje izvozi jaja u iznosu od 786.193.000 dolara (oko 5 milijardi kuna). Izvozi se oko 66% jaja proizvedenih u zemlji i to ponajviše u Njemačku.

Podsjetimo kako je Nizozemska prije par godina imala veliku aferu oko jaja, nakon što je u njima pronađen fipronil. No izgleda kako im to nije nanijelo veliku štetu jer se još uvijek drže na samome tronu u izvozu. 

Holandski uzgajivači kokošaka izgubili 33 miliona eura

Na drugom mjestu ljestvice našla se Sjedinjena Američka Država. Iowa, Ohio i Indiana su najveće zemlje proizvođači, a najviše američkih jaja se uvozi u Meksiko, Hong Kong, Trinidad i Tobago, te Kanadu.

(Izvor: International Trade Centre i FAO)

Odmah iza SAD-a našla se Turska. Ova je država napredno radila na poboljšanju svoje industrije jaja, a napravila je veliki napredak u proizvodnji infrastrukture od 1970-ih. Ima jedinstvenu geografsku prednost što ju čini brzim izvoznikom svojim glavnim tržišnim partnerima, odnosno Iraku i Siriji, nakon kojih slijede države članice EU. 

Potrošnja po glavi stanovnika

Najveći potrošači jaja, kako navodi Weltexporte su Japanci, koji  u prosjeku potroše 19,15 kg jaja po glavi stanovnika godišnje. Slijedi ih Paragvaj, Kina, Meksiko i Ukrajina sa 18,01 kg po stanovniku. 


Tagovi

Izvoz Jaja Evropa Nizozemska Samodostatnost Japan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić