Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fipronil u jajima
  • 26.08.2017. 13:00

Holandski uzgajivači kokošaka izgubili 33 miliona eura

Nakon što je u jajima otkriven fipronil, uzgajivači su morali ubiti kokoške, ali povući i druge mjere sprječavanja prenošenja otrova.

Foto: Bigstockphoto/Tzido
  • 691
  • 39
  • 0

Holandskim uzgajivačima kokošaka nanesena je šteta u vrijednosti od oko 33 miliona eura, kao rezultat selektivnog ubijanja živine i drugih mjera nakon što je u jajima pronađena otrovna supstanca fipronil.

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi

Podaci o procjeni štete, koja je na zahtjev Ministarstva privrede izvršena na Univerzitetu u Wageningenu, poslani su holandskom parlamentu pred sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu Ministarstva, javlja reuters.

Povučena jaja s polica evropskih i azijskih zemalja

Istraživački tim je početkom augusta pronašao otrovnu supstancu fipronil u nešto većoj količini od one koja je dozvoljena na farmama kokošaka u Holandiji, koja je dovela do selektivnog ubijanja živine, otvaranja karantena i drugih mjera da bi se spriječilo dalje širenje zaraženih jaja.

Nakon što je u jajima pronađena veća doza fipronila, na milione jaja sa holandskih farmi povučeno je iz prodaje u evropskim i azijskim zemljama.

Tko je zapravo odgovoran?

U okviru mjera koje se preduzimaju u Holandiji, dvojica Holanđana, koji su vlasnici kompanije za čišćenje "Chickfriend", uhapšena su zbog korištenja fipronila na farmama kokošaka. Belgijske vlasti istražuju da li je kompanija koja je firmi "Chickfriend" prodala sredstvo za čišćenje koje sadrži fipronil takođe odgovorna za to što je otrovna supstanca ubačena u lanac ishrane.

Foto: Bigstockphoto/Tzido


Tagovi

Fipronil Zaražena jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]