Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekticid fipronil
  • 08.08.2017. 16:00

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi

Holandska Agencija za sigurnost hrane NVWA zaustavila je proizvodnju u 180 peradarskih farmi nakon što je otkriveno da koriste insekticid fipronil, a milijuni jaja povučeni su s polica u Holandiji, Njemačkoj i Belgiji.

Foto: Bigstockphoto/kharkan
  • 1.284
  • 67
  • 0

Milijuni jaja povučeni su iz trgovina i skladišta u Njemačkoj, Holandiji te u Belgiji, nakon što je otkriveno da sadrže visoku razinu toksičnog insekticida fipronila zabranjenog za uporabu u proizvodnji hrane za ljudsku prehranu.

Oko 180 nizozemskih farmi peradi privremeno je zatvoreno i pokrenuta je kaznena istraga er vlasti nastoje utvrditi opseg problema, piše guardian. Prema riječima glasnogovornice Europske komisije Anne-Kaisa Itkonen s tržišta su povučena kontaminirana jaja i "situacija je pod kontrolom".

Provjerava se 600 holandskih farmi

Situacija se počela raspetljavati kada je nizozemska Agencija za sigurnost hrane NVWA prvotno zaustavila proizvodnju na sedam peradarskim farmi nakon što je otkriveno da koriste insekticid fipronil. Vlasti su također zabranile distribucija jaja iz četiriju tvrtki, prenosi nltimes.nl.

Međutim, NVWA je u ponedjeljak upozorio potrošače da je jedna količina jaja "imala takve povišene razine fipronila da će njihova potrošnja predstavljati ozbiljan rizik za javno zdravlje". Preporučilii s da djeca ne smiju jesti jaja s najmanje 27 drugih farmi.

Opseg skandala od tada je porastao. "Još uvijek procjenjujemo broj farmi koje su pogođene. Analiza njih 600 još uvijek traje", izjavio je glasnogovornik NVWA.

Fipronil je štetan za ljude i životinje. Kod ljudi može uzrokovati oštećenje bubrega, jetre i štitne žlijezde. Inače, Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u svijetu po uzgoju peradi te proizvoda od peradi. U zemlji koja ima 17 milijuna stanovnika uzgaja se 83 milijuna kokoši.

Foto: Bigstockphoto/kharkan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.