Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 27.03.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Ušće, Trebinje

Tatjana Vasković: Bilo me je strah pomusti kravu, danas pravim i sir iz mješine

Tatjanina priča o proizvodnji sira počela je u Hercegovini, prije pet godina, bez ikakvog prethodnog znanja. Danas je to ozbiljna proizvodnja, za koju su čuli kupci širom regiona.

Foto: Arhiva Tatjane Vasković
  • 514
  • 59
  • 0

U mini sirani Tatjane Vasković  u selu Ušće, nadomak Trebinja nastaju mladi, suvi, sir u ulju i sir iz mijeha. Bez obzira o kojoj vrsti se radi, potrebni su znanje, vještina i posvećenost jer sir je gospodin, kako kaže naša sagovornica.

Njena priča kad je riječ o pravljenju ovog mliječnog proizvoda počinje u Hercegovini prije pet godina i u nju je ušla bez ikakvog prethodnog znanja. Ona je iz Kalinovika, kraja, gdje se pretežno pravi vareni sir. Doduše, ni sa njim nije imala iskustva.

"Prvi put sam se susrela sa ovim i počela da se bavim proizvodnjom sira kad je moj suprug ostao bez posla. Bilo me je na početku strah i pomusti kravu, a kamoli nešto drugo. Prije pet, šest godina počela je priča sa sirevima. Moja svekrva se bavila time, tako da sam to naučila od nje. Na početku sam pravila manje količine, kasnije nešto veće, a nakon što se otvorila Hercegovačka kuća u Trebinju, usmjerila sam se na sir u ulju", objašnjava Vasković.

Jednostavna receptura za provjeren kvalitet

U njenom domaćinstvu, osim sira u ulju, prave se i mladi i suvi sir. Pomuženo mlijeko Tatjana  stavlja se na šporet i dodaje sirište. Nakon toga miješa, čeka da sve odstoji od pola sata do 45 minuta i cijedi sir tako što ga odvaja iz surutke. Slijedi oblikovanje i stavljanje u kalup i opet sve mora da stoji neko vrijeme.

"Ako ću prvo da ga sušim, onda treba taj mladi sir da stane dva dana, da se osoli pa ga izmjestim u sušaru. Kad je vjetrovito sušim ga vani, kad nije pod ventilator. Dosta je to zahtjevno. Sir se najbolje suši u jesen. Ako ima vjetra, onda mu treba tri - četiri dana da se osuši, kad je vruće i do sedam dana. Kada ga pravim u ulju, onda suvi sir siječem na kocke i stavljam u tegle u ulje", objašnjava nam ona.

U sir se mogu dodavati i razni začini po želji

U ovom postupku moguće je dodati i neke začine po želji. Pokušala je i naša domaćica. Ipak, kaže, sad se vraća onom bez začina jer je najtraženiji. Što duže stoji u ulju sve je bolji, neki optimalni vremenski period je mjesec, mjesec i po.

Kod nje stoji jedno mjesec dana. Kako kaže, sebi za kuću ostavi da stoji i do dva, tri mjeseca. Kad se ta tegla otvori, sir bude odličan i mekan.

Tražen i u Dubrovniku

Dobar sir uvijek nađe kupca pa ni Tatjana nema problema sa prodajom. Kupuju ga komšije, dobija narudžbine iz Trebinja, a njegov kvalitet i dobar ukus prepoznali su i Dubrovčani koji su redovni kupci.

"Ako naiđe neki period da stane prodaja, onda taj mladi sir stavljam u mješinu. Dosta je tražen, malo ljudi ovdje ga pravi. Vjerujte prije nego što ga stavim, zapisujem koliko kome treba isporučiti. Sir iz mijeha ili mješine lako prodajem i najbolje mi se isplati, samo što ne mogu ljeti da pravim mješinu, vruće je pa ne rizikujem", ističe Tatjana.

Sve isplativija i sve veća proizvodnja sira

Za pravljenje sira neophodni su znanje i vještina, a oni se stiču vremenom. Pored toga potrebna je i posvećenost.

"Trebalo je i meni vremena pa nekad ne ispadne kako treba, nekad ispadne. I sad se može desiti  da neki ne bude baš najbolji. Recimo, ako se desilo da imam nekih drugih obaveza. Sir zahtijeva vrijeme i posvećenost. Moraš biti prisutan. Sir je gospodin - moraš mu se posvetiti. Prvo dok siriš, kasnije oko sušenja. Nisam ni ja na početku odmah sve znala ali vremenom  naučiš ako imaš volju i želju", kaže ona.

Pored sira, gaji i distribuira povrće 

Pored sira, Vaskovići su pravili i domaći jogurt. Imaju četiri krave. Obaveza u domaćinstvu je dosta, ali je sve lakše postići ako je uključena cijela porodica.

"Imamo dvoje djece, osmogodišnjeg Matiju i jednogodišnju Mariju. Suprug mi dosta pomaže. Zaposlen je u jednoj privatnoj firmi. Kad ne radi, uključi se - počisti štalu, pomuze krave, mi na muzilicu muzemo, ručno ne umijemo", kroz smijeh kaže naša sagovornica. Dodaje da je svekrva zadužena za čuvanje male Marije.

Ako se neko ozbiljno posveti pravljenju sira može zaraditi prosječnu platu, kaže Tatjana. Ipak mora biti i spreman da radi težak i zahtjevan posao koji podrazumijeva svakodnevno odricanje, ali i dosta ulaganja.

Za rezultate su potrebni posvećenost i ozbiljan pristup

"Mi smo dosta uložili da napravimo veliku štalu za krave, za sve se treba obezbijediti način. Kad smo se počeli baviti ovim, svekrva je imala jednu kravu, ostale smo kupili, jednu samo podigli. Imali sam podršku od Agrarnog fonda kako bismo izgradiia mini siranu i dobili smo plastenik od njih, pošto sam ja nezaposlena. Prije sam sirila u manjoj jednoj prostoriji koja nema potrebne uslove za rad", kaže Tatjana.

Vaskovići pored proizvodnje sira i proizvodnje povrća za svoje potrebe, sade i malo veće količine krompira, paradajza i paprike koje prodaju trebinjskim hotelima i prodavnicama voća  povrća.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja sira Pravljenje sira Tatjana Vasković Pomuženo mlijeko Sir u ulju Mladi sir Suvi sir Surutka Redovni kupci Domaći jogurt Proizvodnja povrća


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !