Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 06.12.2019. 10:00

Svinjsko meso: Proizvođači iz susjedstva ugovorili proizvodnju u BiH

Domaći kupci u RS, ali i zapadnoj Hercegovini navikli su na određene proizvode pa su se dvije firme iz Srbije i odlučile za ovakav potez, kako ne bi izgubili to tržište. 

Foto: Pixabay/tookapic
  • 468
  • 20
  • 0

Uvoz svinjskog mesa iz Srbije je zabranjen zbog afričke svinjske kuge što je povećalo domaću proizvodnju, ali i dovelo pojedine srpske proizvođače u Republiku Srpsku. 

Dvije su srpske firme ugovorile proizvodnju u RS, Neoplanta i Gombit

Mesna industrija Neoplanta iz Novog Sada dogovorila sa MI Tulumović iz Laktaša proizvodnju suhomesnatih proizvoda po recepturi Neoplante. Takođe, Mesna industrija Gombit iz Zemuna ugovorila je saradnju s firmom Trivas, otkrio je Nemanja Vasić, potrpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, a koji je ujedno i vlasnik potonje firme. 

Ne žele izgubiti tržišite u BiH

Naime, domaći kupci u Republici Srpskoj, ali i zapadnoj Hercegovini navikli su na određene proizvode pa su se ove dvije firme i odlučile za ovakav potez, kako ne bi izgubili to tržište. 

"Za nekoliko dana ovi proizvodi bit će na našem tržištu. I to je dobro za našu proizvodnju koja će da raste, a dobro je i za proizvođača iz Srbije koji će ostati na ovom tržištu", objašnjava Vasić dodajući kako srpski proizvođači očekuju da će zabrana biti na snazi i više od godinu dana

Osim proizvoda iz Srbije, na policama se najčešće nalaze i proizvodi iz Hrvatske, posebno mesne industrije "PIK", a sve je prisutniji i "Gavrilović", piše Srpska Info.

Vasić se osvrnuo i na način na koji je Srbija do sada poslovala u BiH. "Bilo bi pametnije da su kompanije iz Srbije iskoristile specijalne veze s nama tako da su otvorili svoje fabrike ovdje, a ne samo da nam izvoze proizvode i kupe profit. Evo, Slovenija je otvorila "Argetu" u Sarajevu, "Perutnina" je u Srpcu i Brezi, hrvatske kompanije otvorile su desetine firmi u BiH, a Srbija nijednu prehrambenu industriju nije otvorila u Srpskoj. Specijalne i paralelne veze nisu samo kultura i sport, mora se i privreda uvezivati", poručio je Vasić.

Cijena mesa blago povećana

Mišo Maljačić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, ističe da su domaći proizvođači povećali proizvodnju u posljednjih nekoliko mjeseci, te da je cijena mesa blago povećana. "Mi najviše osjetimo kroz izvoz svinjskog mesa u Makedoniju, koja je takođe zabranila uvoz iz Srbije. Oni sada svinjetinu uvoze iz Republike Srpske", kaže Maljčić dodajući da je cijena kilograma žive vage svinjskog mesa u RS oko 3 konvertibilne marke.

Podsjetimo, u augustu je, po nalogu Ureda za veterinarstvo BiH, a zbog afričke kuge svinja koja se pojavila u Srbiji, zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz te zemlje. Osim iz Srbije zabranjen je uvoz svinja, svinjskog mesa i prerađevina iz Mađarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Slovačke, regije Luksemburg u Belgiji, te iz 4 poljske regije.

Povećala se domaća proizvodnja svinja zbog zabrane uvoza iz Srbije? Uzgajivači se ne slažu

Ovakav razvoj situacije potaknuo je kupce u BiH da se okrenu domaćim proizvodima. 


Tagovi

Svinjsko meso Mesna industrija Uvoz svinja Zabrana Afrička svinjska kuga Nemanja Vasić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.