Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso svinja
  • 26.11.2019. 10:00

Povećala se domaća proizvodnja svinja zbog zabrane uvoza iz Srbije? Uzgajivači se ne slažu

Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas" i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH kaže kako je proizvodnja povećana jer je nastao manjak na tržištu. S druge strane, Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS kaže kako ova odluka neće uticati na domaće uzgajivače.

Foto: Pixabay/Criscar
  • 180
  • 13
  • 0

Prošle godine u septembru i oktobru u BiH je iz Srbije uvezeno 55.546,04 kilograma svinjskog mesa i prerađevina od mesa vrijednosti 32,3 miliona KM, dok je u septembru i oktobru ove godine taj uvoz iznosio 16 puta manje, "tek" 3.377,28 kilograma ukupne vrijednosti 19,1 milion KM.

Nakon što je u augustu, po nalogu Ureda za veterinarstvo BiH, a zbog afričke kuge svinja koja se pojavila u Srbiji, zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz te zemlje, domaći proizvođači, posebno prerađivači imaju pune ruke posla

Ustrajati na kvalitetu

Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas" i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH kaže kako je proizvodnja povećana jer je nastao manjak na tržištu. "Ovo je prvi put da se nama poklopilo da domaća industrija profitira i da se proba da ostanemo na tržištu ako budemo imali kvalitet i kada sve ovo prođe", kaže Trivić. 

Kada je riječ o uvozu svinjskih prerađevina, u BiH se može uvesti jedino konzervirani program koji prolazi termičku obradu od 120 °C. Kako pišu Nezavisne, dobri poznavaoci prilika tvrde da su prerađivači iz Srbije, uprkos zabrani, pokušali u BiH uvesti polutrajne proizvode, kao što su salame, viršle, pizza šunke itd. pod pričom da će taj program raditi na 80 stepeni, iako je praksa da se takvi proizvodi rade do najviše 72 stepena.

"Ta mjera zabrane trajat će najmanje godinu ili dvije i to je prilika da osvojimo tržište i da cijenom i kvalitetom ostanemo na njemu i nakon što prestane zabrana koja postoji. Ovo je prilika i za domaće proizvođače mesa", rekao je Vasić, čija firma je već potpisala ugovor sa Mesnom industrijom "Gombit" za koju uslužno rade.

Prerađivači uopšte ne uzimaju domaće svinje?

S druge strane, Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS kaže kako ova odluka neće uticati na domaće uzgajivače svinja. 

"Domaći prerađivači svakako uvoze otpad iz Evrope i ne uzimaju uopšte domaće svinje. Nama iz Srbije dolazi mali dio svježeg mesa i mi od te zabrane nemamo ništa, niti smo šta osjetili u ovih nekoliko mjeseci, osim toga da prerađivači povećavaju uvoz iz inostranstva i na taj način direktno uništavaju domaću proizvodnju", zaključio je Maljčić.


Tagovi

Svinjsko meso Domaća proizvodnja Prerađivači Uvoz iz Srbije Zabrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.