Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz za preradu
  • 30.06.2022. 18:00

Suša smanjuje prinose industrijskog paradajza - čeka nas manjak kečapa i sosa?

Ova vrsta paradajza se uzgaja na otvorenom, što znači da se ne može kontrolisati okruženje u kojem raste

Foto: Depositphoto/WHPics
  • 94
  • 24
  • 0

Ljubitelji kečapa, pizza sosa i drugih prerađevina mogli bi se suočiti s manjim količinama omiljenih proizvoda. Klimatske promjene stoje na putu visokih prinosa.

U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijskog paradajza širom svijeta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda paradajza za preradu će se smanjiti za 6 posto do 2050. godine u odnosu na promatrani period od 1990. do 2009. godine. Najviše će biti pogođeni italijanski uzgajivači i prerađivači.

Davide Cammarano, profesor na Univerzitetu Aarhus i glavni autor, je istakao da se paradajz za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolisati okruženje u kojem raste. Zbog toga je izuzetno osjetljiv na klimatske promjene.

Upotrebljeno pet klimatskih modela

Dok je fokus naučnika na pšenici i riži, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom uticaja klimatskih promjena na ovom omiljenom povrću. 

Njezin koautor, Dev Niyogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promjene uticati na ovakve, specijalne usjeve. Ova namirnica ima nevjerovatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranljivih materija i sastojak u kuhinjama širom svijeta.

Što je pizza bez kečapa? (Foto: Depositphotos/Romaset)

Pri izradi ovog dokumenta je korišteno pet različitih klimatskih modela koji informišu o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija te Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 posto svjetske prerade paradajza.

Dolazi do dramatičnih promjena

Svi dobiveni rezultati su pokazali da će u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promjene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra

Studija predviđa povećanje prinosa za sjevernu kinesku provinciju Gansu i susjednu državu Mongoliju, ali je to samo djelić trenutne proizvodnje u Italiji i Kaliforniji.

Rezultati studije trebali bi postati jedan od elemenata u izradi procjene ranjivosti, što bi moglo pomoći u određivanju istraživanja i realizacije strategija za budućnost.


Tagovi

Proizvodnja pardajza Proizvodnja kečapa Klimatske promjene Industrijski paradajz Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.