Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vode
  • 25.06.2022. 15:00

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra

Ograničava se upotreba preko dana i daju preporuke za korištenje. Poseban osvrt dat je zalivanju bašti, cvijeća i drugdje

Foto: Bigstockphoto/seamind
  • 221
  • 34
  • 0

U italijanskoj pokrajini Emilia-Romagna velika je kriza zbog ekstremne suše. Proglašena je godišnja uredba u Bologni i okolici kojom se ograničava upotreba vode za piće.

Uredba o uštedi će biti na snazi do 30. septembra, a zabranjuje se korištenje van domaćinstva od 8 do 21 h. Poseban osvrt dat je zalivanju bašti, cvijeća, pranju vozila, a sve kako bi se spriječio gubitak dragocjene tečnosti. Za javne površine restrikcija je od 10 do 18 h.

Vremenska prognoza pokazuje rast temperature iznad 43ºC u dijelovima Italije koja već trpi posljedice suše. Vodene akumulacije se smanjuju, a ugrožena je poljoprivredna proizvodnja. Udruženje poljoprivrednika Coldiretti navodi da je ugroženo 40 posto poljoprivrednog zemljišta. Padavina je bilo veoma malo još od novembra 2021. godine. Nivo u rijeci Po je izuzetno nizak, najniži u posljednjih 70 godina.

Procjene govore da nedostaje tri milijarde kubnih metara vode. Zbog porasta potrošnje nivo jezera Maggiore je opao za 1 m i to za samo tri dana. 

Velika kampanja

Održiva upotreba vodenih resursa je u fokusu aktivnosti opštine Bologna gdje istražuju lokalne efekte klimatskih promjena, a koje smanjuju dostupnost vode za piće u ljetnom periodu.

Poljoprivreda je velik potrošač (Foto: Depositphotos/belchonock)

Ondje traje velika kampanja upoznavanja stanovništva s načinima gubitka vode. Navode da se otvorenom slavinom potroši 13 litara u minuti, a da se 40 posto vode za piće koristi za ispiranje toaleta.

Samo za tuširanje u trajanju od 5 minuta potroši se 60 l, a za punjenje kade duplo više. Pranje veša na nižim temperaturama potroši manje vode nego na 90ºC, a rad mašine kada je puna uštedi od 8.000 do 11.000 l godišnje.

Preporučene mjere

U cilju racionalizacije korištenja vode stanovništvu je preporučeno da provjeri ispravnost funkcionisanje svojih vodovodnih sistema kako bi se uočila bilo kakva skrivena curenja. Predlaže se upotreba mlaznica za slavine i drugih štednih uređaja, kao i savjesno korištenje mašina za veš i posuđe. Za održavanje lične higijene preporučeno je tuširanje kako bi se smanjila potrošnja.

Poljoprivrednicima se preporučuje upotreba sistema za navodnjavanje kap po kap. 

Za nepoštovanje Uredbe propisane su kazne od 25 do 500 eura.


Tagovi

Restrikcije vode Voda Suša Gubitak vode Bologna Kako uštediti vodu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.