Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje žitarica
  • 20.06.2022. 15:00

Toplotni talas: Suša žanje evropske prinose

U Francuskoj je živa dostigla 40ºC i približava se vrijednostima zabilježenim u Španiji, gotovo 42°C. Suvo proljeće je i u zemljama centralne Evrope smanjilo prinose, a u Italiji je alarmantno

Foto: Depositphotos/Neonila
  • 229
  • 43
  • 0

Žetva u je u pojedinim zemljama već započela, a u većini država članica Evropske unije je na pragu. Za neke od njih ona će ove sezone biti vrlo problematična. 

Izuzetno rani toplotni talas u Francuskoj i Španiji mogao bi dodatno opteretiti usjeve pšenice nakon sušnog proljeća. Ipak, očekivano smanjenje temperature i pljuskovi u cijelom regionu već sredinom ove sedmice trebali bi spriječiti velike gubitke usjeva, navodi Reuters.

U Francuskoj je živa dostigla 40ºC i približava se vrijednostima zabilježenim u Španiji, gotovo 42°C, što izaziva zabrinutost na tržištu zbog smanjenja prinosa. Pšenica je trenutno u fazi nalijevanja zrna. Analitičari predviđaju da će ovogodišnji urod krušne pšenice u Francuskoj iznositi između 33 i 34 miliona tona, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 35,5 miliona tona.

Slabiji urod i u Njemačkoj i Poljskoj?

Rumunski ministar poljoprivrede Adrian Chesnoiu rekao je da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika i većih troškova prinos biti umanjen, ali će imati dovoljne količine za izvoz. Slična situacija je i u Bugarskoj, ali je nedavna kiša donijela nadu da će pad prinosa biti manji. Kostadin Kostadinov, predsjednik bugarske Nacionalne asocijacije proizvođača žitarica, rekao je da očekuju dobru žetvu.

U Bugarskoj očekuju dobru žetvu (Foto: Bigstockphoto/Budabar)

Suvo proljeće je u centralnoj Evropi, posebno u Njemačkoj i Poljskoj, smanjilo potencijal prinosa. U Ujedinjenom Kraljevstvu očekuju prošlogodišnju žetvu.

Alarmantno stanje u Italiji

Nivo vode u jezerima i rijekama na području sjeverne Italije počeo se ubrzano smanjivati. Poljoprivrednici upozoravaju da su u riziku da izgube polovinu svoje proizvodnje zbog suše. 

Rijeka Po doživljava najveću stagnaciju vodotoka u posljednjih 70 godina, a slična je situacija i s drugim rijekama u centralnom dijelu zemlje. Sjeverne regije najavile su da će od Vlade zatražiti da proglasi vanredno stanje zbog suše.

Italija će zbog suše proizvesti 15 posto manje pšenice

U svom saopštenju Konfederacija italijanskih poljoprivrednika CIA poziva na hitno djelovanje i navodnjavanje kako bi se spasili usjevi, naručito paradajza i lubenice. Navode da je ukupna šteta već premašila milijardu eura, a da bi suša mogla pogoditi proizvodnju kukuruza i soje i to za 50 posto. 

Istovremeno, konzorcij za melioraciju Burana izdao je crveni alarm apelirajući na poljoprivrednike na maksimalnu suradnju kako bi se oskudni vodni resursi koji su im na raspolaganju pažljivo koristili. 

Konzorcij za melioraciju Emilia Centrale, u pokrajini Reggio Emilia, također bilježi iste probleme i već je planirao sniziti razinu pojedinih hidrauličnih pumpi kako bi se osigurala opskrba vodom nužna za navodnjavanje, piše dire.it. Direktor konzorcija Domenico Turazza smatra da im prijeti kriza "gora od one iz 2003. godine".


Tagovi

Suša Žetva Elementarna nepogoda Manji prinosi Španija Francuska Italija Toplotni talas


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.