Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari kruh
  • 27.11.2018. 18:00

Stari kruh koriste za proizvodnju novog, otpadnog kruha

U londonskom lancu pekara neprodani kruh koriste za izradu novog kruha, a sve kako bi smanjili bacanje hrane.

Foto: Facebook/GAIL's Bakery
  • 310
  • 14
  • 0

Svi smo, vjerujem, osjetljivi na bacanje hrane, posebno kruha. Često se na ovim prostorima stari kruh koristi na sve moguće načine, samo kako se ne bi bacio - od pohanog kruha, pita, složenaca do krušnih mrvica. 

I drugi narodi imaju jela koja prave od starog kruha, u Italiji je to panzanella, na Bliskom Istoku fattoush, u Grčkoj skordalia, a u Engleskoj puding od starog kruha. No, nikada do sada nismo čuli da se od starog kruha može izraditi - novi kruh. To upravo rade u GAIL's pekarama u Londonu, a sve kako bi manje bacali kruha. 

Roz Bado, razvojni pekar u GAIL'su pravi uobičajeno tijesto od kanadskog pšeničnog brašna, slada i kiselog tijesta (startera), a zatim u njega dodaje nešto što se zove "krušna kaša" - razmrvljene sitne ostatke starog kruha. Konačni rezultat su vekne od 750 grama čiju trećinu čini zapravo stari kruh, piše The Guardian.  

"Zovemo ga otpadni kruh. To može zvučati malo čudno, ali mislim da smo na taj način iskreni i jasni prema svojim kupcima. Ponovnom upotrebom starog kruha stvaramo novi, jestivi kruh koji je načinjen od materijala iz vlastitih pekara što znači da točno znamo što je u njemu i odakle dolazi", kaže Bado otkrivši da mu je trebalo devet mjeseci da razvije tehniku i recept. 

Jedan od kritičara je čak komentirao kako mu je otpadni kruh ukusniji od običnog kruha, a Bado kaže kako su otpaci koje koriste svaki dan različiti pa svaki kruh ima malo drugačiji okus. 

U međuvremenu, ova pekara donira neprodani kruh u 40 dobrotvornih organizacija na londonskom području, a ono što se ne donira, odlazi u otpadni kruh. 

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

Možda ovo bude poticaj i za domaće pekare, ili barem one koji u kućnoj radinosti izrađuju kruh. Ako ništa drugo, kruh uvijek možete ostaviti pticama koje se teško snalaze za hranu tijekom zime. 


Tagovi

Stari kruh Bacanje hrane Izrada kruha GAIL's Bakery Kruh


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]