Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 12.11.2018. 18:00

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

EFSA razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pubovima, restoranima i drugim malim trgovcima olakšava doniranje hrane.

Foto: Bigstockphoto/Wavebreak Media Ltd
  • 105
  • 5
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji malim trgovcima olakšava doniranje hrane. Pojednostavljeni sustav znači da trgovci ne moraju nužno imati detaljno znanje o specifičnim opasnostima. Sustav obuhvaća radnje za provjeru sigurnosti darovane hrane kao što je kontrola roka trajanja, održavanje hladnog lanca i osiguranje komunikacije između donatora i primatelja donacija.

Prema novom sustavu trgovci samo moraju biti svjesni da bi biološke, kemijske i fizikalne opasnosti ili alergeni mogli biti prisutni i da propust kod poduzimanja ključnih kontrolnih aktivnosti, kao što je odvajanje sirovih od kuhanih proizvoda, može predstavljati rizik za potrošače.

Smanjenje bacanja hrane 

Pristup je namijenjen centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pubovima, restoranima i drugim malim trgovcima. Osiguravanje sigurnosti darovane hrane predstavlja poseban izazov, jer se može raditi o hrani neposredno pred istek roka trajanja, ili je više učesnika uključeno u lanac doniranja hrane. Znanstveno će mišljenje pomoći donatorima i primateljima hrane (bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama) definiranjem pojednostavljenih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi se osigurala preraspodjela sigurne hrane onima kojima je to potrebno.

"Ovaj jednostavniji pristup čiji je razvoj zatražila Evropska komisija, nakon pozitivnog iskustva s prethodnim znanstvenim savjetom vezanim za to pitanje, trebao bi malim trgovcima olakšati doniranje hrane. To bi osobito trebalo pomoći smanjenju bacanja hrane – što je prioritet za EU", izjavila je Marta Hugas, vodeća znanstvenica EFSA-e. 

Velika uloga trgovaca 

Novi pristup koristi jasne dijagrame toka s ciljem sažimanja faza proizvodnje te jednostavne tablice koji vode trgovce kroz proces upravljanja sigurnosti hrane, od identifikacije opasnosti do kontrolnih mjera, u skladu sa postojećim regulacijama. Dijagrami i tablice su generičke i subjekti u poslovanju s hranom ih mogu prilagoditi vlastitim poslovnim aktivnostima.

U prethodnom znanstvenom mišljenju, EFSA je razvila jednostavan sustav upravljanja sigurnošću hrane za pet vrta malih prehrambenih djelatnosti, a to su mesnice, pekare, ribarnice, trgovine prehrambenim proizvodima i trgovine sladoledom. 

U 2017. od viška nahranjeno tek 8,1 milion ljudi

Do sada se preraspodjeljivao samo mali dio viška hrane u EU. U 2017. godini Evropska federacija banaka hrane okupila je 44.700 dobrotvornih organizacija koje su osiguravale 4,1 miliona obroka dnevno za 8,1 milion ljudi. 

Revidirano zakonodavastvo o otpadu u EU, usvojeno u maju 2018. godine, poziva zemlje EU da poduzmu mjere za smanjenje bacanja hrane u svakoj fazi lanca opskrbe hranom, da prate i izvještavaju o razinama bačene hrane, temeljene na zajedničkoj metodologiji za mjerenje bačene hrane, a koju će usvojiti Evropska komisija. 

EU planira smanjiti količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine

Ovakva će odluka, nadamo se, doprinjeti rješavanju ogromnog problema jer se svakodnevno treba podsjećati na činjenicu da je broj pothranjenih ljudi u svijetu, u 2017. godini porastao na 821 milion


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Doniranje hrane Bacanje hrane Sigurnost hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas