Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodka od graška
  • 18.09.2020. 18:00

Sami siju svoj grašak i od njega prave vodku - klimatski pozitivnu

Destilerija Arbikie promoviše svoju vodku od graška, trgovačkog naziva Nàdar kao "klimatski pozitivan alkohol". Zašto? Saznajte u nastavku.

Foto: Foto: Facebook/Arbikie Distillery
  • 52
  • 5
  • 0

Destilerija Arbikie stvorila je klimatski pozitivnu vodku. Kako piše inews, za nju tvrde da štedi više od 1,5 kg emisije ugljičnog dioksida po boci, a proizvodi se od graška kojeg uzgajaju sami.

Naime, destilerija iz Arbroatha u Škotskoj svoju vodku trgovačkog naziva Nàdar promoviše kao "klimatski pozitivan alkohol" koji zapravo, smanjuje emisije ugljičnog dioksida. 

Prednosti graška u odnosu na žitarice

Iz kompanije tvrde da upotreba graška kao sirovine ima dvije ekološke prednosti u odnosu na žitarice koje se obično koriste za proizvodnju ovog alkoholnog pića.

Prvo, grašak poput ostalih mahunarki proizvodi velik dio vlastitog azota zahvaljujući simbiotskom odnosu sa bakterijama koje fiksiraju taj element. Zbog toga im nije potrebno đubrenje azotom, odnosno vještačkim đubrivom koje se obično koristi pri uzgoju usjeva kao što su kukuruz, pšenica ili raž.

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode vodku

Drugo, ova grahorica sadrži znatno više proteina od žitarica, što dovodi do stvaranja nusproizvoda odnosno ostataka fermentisane sladne tekućine, pot ale. Riječ je o ostacima koji se mogu ponovno koristiti za proizvodnju hrane za životinje ili kao prirodno đubrivo, što dovodi do daljeg smanjenja emisija ugljikovog dioksida.

Fermentacija graška traje 6 do 7 dana (Foto: Facebook/Arbikie Distillery)

Treba napomenuti da grašak kojeg uzgajaju zauzima 15% njihovog poljoprivrednog zemljišta. Na svojoj FB stranici pišu kako ih je potrebno 4.500 (vjerovatno misleći na zrno) da bi se napravila samo jedna boca Nàdar vodke.

Planiraju postati najodrživija svjetska destilerija

"Pretvaranje graška u alkohol ne razlikuje se od bilo koje druge sirovine i jednostavno uključuje uzimanje škrobne komponente, zatim usitnjavanje i fermentaciju", rekli su iz firme dodajući kako njegovo korištenje u odnosu na žitarice povećava sadržaj proteina u ostatku fermentisane sladne tekućine, što je čini još prikladnijom za hranu za životinje.

"U krajenjem slučaju, to bi moglo pomoći Europi da proizvede dovoljno proteina i riješi izazove sigurnosti hrane", poručuju iz kompanije.

Šta je loza, a šta komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

Kako piše na njihovoj službenoj web stranici, bocu od 700 ml ovog pića ćete platiti 43 funte što je oko 91 KM.

Arbikie je fokusiran na to da postane jedna od najodrživijih destilerija na svijetu. "Kao poljoprivrednici i destileri u idealnoj smo poziciji da uzgajamo i destiliramo svoju seriju održivih alkoholnih pića", kaže Iain Stirling, direktor destilerije.

"Takvi proizvodi, posebno na području hrane i pića, nesumnjivo su budućnost i oni će biti glavna privredna pokretačka snaga u godinama koje dolaze, ne samo u Škotskoj, već i širom svijeta", zaključio je.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Vodka od graška Grašak Alkoholno piće Škotska CO2 Klimatske promjene Alkohol


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.