• Mliječna vodka
  • 21.03.2020. 15:00

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode vodku

Vodka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mlijeka prvo se proizvodi surutka.

Foto: Facebook/ TMK Creamery
  • 308
  • 57
  • 0

U slučaju da ste mislili kako vodka i mlijeko ne idu zajedno, američki farmer će vas razuvjeriti. Naime, kako piše modern farmer, u Sjevernoj Americi fermentisanje i destilovanje surutke za proizvodnju mliječne vodke, koju još nazivaju Cowchocol, postaje sve popularnije.

Todd Koch zajedno sa svojom porodicom već 20 godina posjeduje farmu krava TMK Creamery koje uzgajaju za proizvodnju mlijeka. U 2017. godini upustili su se i u proizvodnju sira, što se pokazalo vrlo uspješnim. Kada je čuo za istraživanje o fermentaciji surutke, kontaktirao je Paula Hughesa, docenta na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Univerziteta Oregon i saznao kako njegova farma može proizvoditi vodku na ovoj bazi.

"Iz te iste litre mlijeka uspjeli smo stvoriti još jedan proizvod. Nemamo viškova i ništa ne bacamo. Osjećam da smo na dobrom putu“, rekao je Koch.

Dobija se od surutke, slatka je i kremasta

Vodka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mlijeka prvo se proizvodi surutka. Od jednog kilograma sira može se dobiti 9 kilograma surutke. Nakon toga ona fermentira s posebnim kvascem koji pretvara šećer iz mlijeka u alkohol.

Sirutka: Energetski napitak za sportiste i one koji žele dug život

Nakon što surutka postane alkohol, destiluje se i prolazi kroz, kako kažu, tajni proces miješanja i miksanja. Konačni proizvod filtriran je tri puta i pakovan u staklene boce.

Prodaja može donijeti veliki uspjeh mljekarama

"Prednosti komercijalne prodaje vodke iz surutke mogu biti višestruke za mljekare", rekao je Hughes. Naime, procjenjuje se da ako prodaju sir po cijeni od 40 dolara po kilogramu, ovaj inovativni proizvod pruža potencijalnu priliku za povećanje prodaje i to za 50%. Takođe značajno se smanjuju troškovi zbrinjavanja surutke jer skoro sva odlazi u vodku.

Hughes kaže da je posljednjih godina razgovarao s desetak mljekara koje razmatraju kako što više prodati ovaj proizvod zbog čega se sve više udružuju i dogovaraju s farmerima.


Tagovi

Mlijeko Sir Surutka Mliječna vodka Todd Koch Fermentacija Slastičarnice Cowcohol


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.