Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 03.09.2020. 16:00

Salmonela na orašastim plodovima - Evropska komisija poslala upozorenja

Veliki udio slučaja zabilježen je u Britaniji, gdje je prijavljeno 98 slučajeva. Nekoliko zemalja EU, uključujući Belgiju, Njemačku i Grčku takođe je proglašeno rizičnim.

Foto: JumpStory
  • 125
  • 67
  • 0

U nekoliko zemalja Evropske unije zabilježena je prisutnost salmonele Typhimurium povezane sa brazilskim orašastim plodovima uvezenim iz Bolivije, što je natjeralo Komisiju da pokrene sistem brzog upozorenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je preko Međunarodne mreže za sigurnost hrane poslala upozorenje. 

Prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), sumnjivi slučaji pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Luksemburgu i Nizozemskoj, a izvan Evrope u Kanadi, navodi Euractiv.

Najviše slučajeva zabilježeno u Britaniji

Veliki udio zabilježen je u Britaniji, gdje je prijavljeno 98 slučajeva u različitim dijelovima zemlje. Nekoliko zemalja EU, uključujući Belgiju, Njemačku i Grčku takođe je proglašeno rizičnim, iako još nemaju potvrđen ni jedan slučaj. 

Britanska agencija za hranu (FSA) objavila je sve informacije o seriji orašastih plodova u 33 zemlje. Poslala je i četiri upozorenja, uključujući i opozive kompanija Lidl, Eat Natural i Rude Health Food. 

Nick Phin, zamjenik direktora državne službe za infekcije u Javnom zdravstvu Engleske, nedavno je rekao za Food Safety News da je u toku istraga koja bi trebala pokazati zašto je došlo do salmonele. 

Najčešće se širi kontaminiranom hranom 

Salmonela je bakterijska bolest koja se najčešće širi kontaminiranom hranom i pićem, a obično je povezana sa životinjskim proizvodima, uključujući sirovo i nedovoljno kuhano meso.

I dok bolest ne predstavlja veliki problem kod odraslih ljudi, mala djeca, stariji i oni s oslabljenim imunitetom ipak bi mogli osjetiti posljedice.

Upozorenje o otpornosti bakterija Salmonela, Campylobacter i E. Coli na antibiotike

Međutim, izvještaj koje su ECDC i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavili ranije ove godine, upozoravalo je da je bakterije hranom poput Salmonelle, Campylobacter i E. Coli sve teže liječiti jer postaju puno otpornije na antibiotike. Izvještaj je zaključio da posebno Salmonella i Campylobacter postaju sve otporniji na ciprofloksacin, jedan od antibiotika koji se koristi za liječenje. 


Tagovi

Salmonela Orašasti plodovi Evropska komisija WHO Velika Britanija Antibiotik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.