Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Informacija
  • 04.04.2024. 15:00

Razlog više za kupovinu domaćih proizvoda: U BiH se uvozi i štetna hrana?!

Kontrole pokazale da se određeni proizvodi koji se prodaju u BiH ne bi mogli naći na evropskom tržištu.

Foto: Depositphotos/PicsFive
  • 158
  • 21
  • 0

Zbog zastoja u proceduri usklađivanja bh. legislative sa evropskim propisima, otvorena je mogućnost da se u Bosnu i Hercegovinu uvozi hrana štetna za ljude, upozorili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH. 

Naime, u prijedlogu dokumenta o stanju zakonodavstva iz oblasti pesticida, aditiva i kontaminanata, kojeg je ova institucija pripremila za Vijeće ministara BiH, navedeno je da su od perioda donošenja pravilnika kojim se ove oblasti tretiraju, do danas nastale su brojne izmjene i dopune u legislativi Evropske unije. 

Nema interesa

Kako dalje navode, Agencija je pokrenula proceduru i izradila Prednacrte propisa u koje su inkorporirane najnovije izmjene, no, evidentan je zastoj u spremnosti nadležnih organa za preuzimanje novih propisa. 

Kada je riječ o pesticidima, rezultati provedenog programa kontrole, u zadnje dvije godine, pokazuju da su određene aktivne materije detektovane u proizvodima u BiH u skladu sa propisanim maksimalnim nivoima ostataka pesticida (Maximum Residue Levels, MRL), dok nisu u skladu sa važećim propisima u EU i ne bi se mogle naći na njihovom tržištu. 

Pala pošiljka od 27 tona egipatskog krompira

"Naprijed navedeno, za posljedicu ima ugrožavanje zdravlja ljudi u Bosni i Hercegovini, stvaranje prepreka za slobodno kretanje hrane, nejednakih uslova na tržištu i isto ima direktan utjecaj na funkcioniranje tržišta", ističe se u dokumentu.

EU RASFF upozoravao

Slična situacija je vezana i za pojavu određenih kontaminanata u hrani i prehrambenim aditivima. Ističu i kako je kontakt tačka EU RASFF zaprimila veći broj obavijesti vezanih za navedene propise, gdje uslijed neusklađenosti propisa, službene kontrole nije bilo moguće provoditi na efikasan i adekvatan način što može imati štetne posljedice, prvenstveno po javno zdravlje.

"Razlike u propisima koji su na snazi u zemljama iz okruženja stvara brojne probleme domaćim proizvođačima kako na domaćem i na inostranom tržištu, tako i uvoznicima hrane u Bosnu i Hercegovinu", naveli su. 

Kompletnu informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH pogledajte u dokumentu ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Štetna hrana Neusklađeni propisi EU pravila Agencija za sigurnost hrane Informacija Vijeće ministara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.