Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen uvoz
  • 14.02.2024. 15:00

Pala pošiljka od 27 tona egipatskog krompira

Laboratorijskom analizom utvrđena zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom smeđa trulež i bakterijalno uvenuće.

Foto: Depositphotos/Bork (ilustracija)
  • 13.846
  • 1.128
  • 0

Pošiljka od 27 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta nije puštena u Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz. Federalna fitosanitarna inspekcija zaustavila je jučer, 13. februara, ovu pošiljku na Graničnom prijelazu Domaljevac - Šamac. 

U postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na ovom prijelazu, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

"Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu", naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Shodno tome, uvoz u količini od 27.000 kg je zabranjen, a sadržaj će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima. 


Tagovi

Uvoz krompira Krompir iz Egipta Merkantilni krompir Inspekcija Šamac Zaraženost gomolja Smeđa trulež Bakterijalno uvenuće


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.