Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standardi hrane
  • 05.09.2020. 15:00

Proizvodnja mesa, mlijeka i jaja u SAD zabrinjava Britance

Američki zakoni ne štite dobrobit životinja niti standarde hrane na koje su navikli Britanci, tvrde u RSPCA i traže od vlade da uvede zakone o poljoprivredi nakon Brexita.

Foto: Depositphotos/asayenkaa
  • 63
  • 234
  • 0

Kokoši u Americi imaju pola životnog prostora u odnosu na one uzgojene u Velikoj Britaniji, a nakon klanja se hlorišu kako bi se uništile bakterije koje se nalaze na njima. Pilići koji se drže u tako malom prostoru doslovno sjede u fekalijama, piše theguardian.

RSPCA upozorava potrošače

Kako bi istakla razlike u dobrobiti na farmama jer se trgovinski pregovori između ovih dvaju zemalja nastavljaju u septembru, najveća britanska dobrotvorna organizacija za dobrobit životinja (RSPCA) upozorava potrošače na američki uvoz mlijeka, jaja i mesa.

Primjeri razlika između SAD i Velike Britanije, a koje je utvrdila ova organizacija uključuju odsutnost američkih zakona koji štite dobrobit pilića, ćurki i kokoši nosilja koje imaju premalo životnog prostora.

Britanci ne žele američku hloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Takođe, Velika Britanija je još 1999. godine zabranila držanje svinja u metalnim kavezima nakon oplodnje dok ih glavne američke države još uvijek koriste. Isto tako, Amerikanci liječe goveda hormonima koje je EU zabranila.

Smatraju da će oslabiti britanski standardi

U manifestu za 2019., britanska Konzervativna stranka obećala je da neće ugroziti ondašnji visok nivo zaštite okoliša, dobrobiti životinja i hrane.

RASPCA vjeruje da će uvoz robe nižih normativa oslabiti i britanske standarde te naštetiti poljoprivrednicima. Stoga ova organizacija traži od vlade da uvede zakone o poljoprivredi nakon Brexita kojima će se osigurati da nekvalitetna roba ne ulazi u Veliku Britaniju.

Pokrenuli akciju protiv uvoza hrane - vješaju transparente po kućama, farmama i strojevima

"I nije stvar samo u ovoj vladi ili ovom trgovinskom dogovoru", rekao je izvršni direktor RSPCA-e, Chris Sherwood. "Moramo osigurati budućnost svojih poljoprivrednih sistema tokom sljedećih 10 ili 20 godina."

Farmer i direktor britanskog Održivog fonda za hranu, Patrick Holden, rekao je da iako podržava rad RSPCA-e, treba učiniti još. “Nije dobro biti nešto bolji od SAD. Moramo biti puno bolji. Ako ćemo prijeći na održivi prehrambeni sistem, tada moramo prestati proizvoditi jeftinu svinjetinu i piletinu u Velikoj Britaniji." Priznao je da bi to povećalo cijene hrane, ali dodao i da jeftina skriva troškove za okoliš i javno zdravlje.

Amerikanci se ne slažu?

"Tokom posljednjih 10 godina Sjedinjene Države u prosjeku su najveći izvoznik svinjskog mesa na svijetu. Bilo koje godine američka svinjska industrija isporučuje proizvode u više od 100 zemalja", rekao je Jim Monroe iz Američkog nacionalnog vijeća proizvođača svinjskog mesa (NPPC).

'Rat' Velike Britanije i SAD-a zbog antibiotika na farmama?

Dodao je da je to zato što proizvode najsigurniju, najhranjiviju i najpristupačniju svinjetinu na svijetu. "To činimo zadržavajući najviše standarde dobrobiti životinja. Svaka suprotna tvrdnja je besmislena", istakao je.

"NPPC podržava jači trgovinski odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali podržavati će američko - britanski sporazum o slobodnoj trgovini samo ako je UK spremna ukloniti sve carinske i necarinske barijere te prihvatiti kodeks i druge međunarodne proizvodne standarde", zaključio je.


Tagovi

Velika Britanija SAD Amerika Trgovinski odnosi Uvoz hrane Standardi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.