Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piletine
  • 13.06.2020. 16:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tešanj

Povećali proizvodnju piletine na sopstveni gubitak, sad bilježe rast izvoza od 61%

Kontinuirano snabdjevanje domaćeg tržišta bilo je jedan od glavnih prioriteta za vrijeme pandemije.

Foto: Depositphotos/alessandro0770
  • 210
  • 33
  • 0

Za vrijeme pandemije korona virusa, kada je čitav svijet zadesila velika kriza, u domaćoj kompaniji "Madi", u Tešnju, nije bilo otpuštanja radnika nego naprotiv, zbog kontinuiranog rada i napora da stabilizuju isporuke pilećeg mesa, imali su i nova zapošaljvanja.

Direktor poduzeća, Maid Jabandžić istakao je da je kontinuirano snabdjevanje bilo jedan od glavnih prioriteta tokom vanrednog stanja.

"Bili smo svjesni rizika kada smo u martu postavljali cilj. Kako bi se on realizovao, bile su potrebne dvije aktivnosti - smanjenje izvoza i povećanja proizvodnje pa čak i na štetu sopstvenog profita", objašnjava Jabandžić.

Uvećanje proizvodnje skraćivanjem vremena uzgoja

Kako kaže, početkom trećeg mjeseca pojačala se nesigurnost vezano za isporuke uvoznih sirovina pa se tada očekivalo da će porasti i tražnja na domaćem tržištu. Iz tog razloga, ova firma je smanjila izvoz, a svoje raspoložive kapacitete usmjerila na snabdjevenost domaćeg tržišta. Istovremeno, povećali su i proizvodnju na dnevnom nivou za 15 odsto, u odnosu na tekuće planove proizvodnje, kako navodi Indikator.

Tešanjska piletina našla svoje mjesto u švedskim marketima

"Povećanje proizvodnje moglo se realizovati jedino na način da se skrati vrijeme uzgoja pilića pa smo na taj način svjesno uslovili sopstveni gubitak, na eksploataciji većoj za 15% jer redukovanjem broja dana uzgoja smanjuje se i težina pilića i količina mesa, a to se direktno odražava na proizvodni rezultat i profit", ističe direktor "Madija"

Dodaje da su na ovakav način htjeli dati doprinos u snabdjevenosti dovoljnim količinama piletine, kao i mesnih prerađevina za domaće potrošače.

Novi projekti privremeno na čekanju

Ipak, korona virus poremetio je i druge poslovne planove jer se od planiranih poslova i aktivnosti za prva dva kvartala 2020. godine, ostvarilo samo puštanje u promet jednog novog proizvoda i priveden je kraju projekat otvaranje benzinske pumpe.

Ostali projekti, koji se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, a čija se vrijednost investiranja procjenjuje na sedam i pet miliona KM, trenutno su na čekanju.

Povećani troškovi proizvodnje piletine i konzumnih jaja?

Kako kaže, kompanija svakim danom povećava izvoz tako da je za ovaj period, od 5 i po mjeseci, on uvećan za 61% u odnosu na 2019. godinu, iako su se suočavali sa ozbiljnim problemima za vrijeme pandemije COVID-19.

Jabandžić poručuje da posao uvijek sam sebi pronađe put, samo je sve do nas - kako iskoristimo raspoložive resurse i prednost nad konkurencijom. Uspjeh je onda zagarantovan.


Tagovi

Proizvodnja pilećeg mesa Maid Jabandžić Isporuke piletine Uvozne sirovine Uzgoj pilića Domaća snabdjevenost Domaće tržište Domaći potrošači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.