Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 08.04.2020. 13:30

Poskupljenje: Proizvođači već sad u situaciji da bacaju dobar dio uroda

Proizvođači salate kažu kako su već sada u situaciji da dobar dio uroda ovog povrća moraju da bace jer pojedine lokalne samouprave ne dozvoljavaju rad kvantaških pijaca.

Foto: Karolina Rastija
  • 186
  • 42
  • 0

 Iako neke evropske države predviđaju potencijalnu nestašicu hrane, na međunarodnom nivou, domaći poljoprivrednici vjeruju drugačije. Naši farmeri smatraju da će hrane ipak biti, ali da će ona značajno poskupiti. 

Ono što bi sada najviše uticalo da dođe do poskupljenja, a izgledno i do moguće nestašice je ograničen protok roba i usluga, a samim tim i hrane. 

Kako smo u proljećnom periodu, bliži se berba pojedinog povrća i voća, prije svega jagoda i šparoga, a zatim i onog koje naknadno stiže. Pojedine evropske zemlje već sada imaju problem s nedostatkom radne snage zbog čega su prinuđene da nađu različita rješenja.

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Takođe, proizvođači u Francuskoj, Španiji i Italiji sve intenzivnije ukazuju na problem da će voće i povrće brzo sazrijeti, a onda će ostati da truli ako se uskoro ne učini nešto da se situacija promijeni. Slična secenario može zadesiti i uzgajivače salate, paradajza, luka i graška, kako pišu nezavisne.com

Da li će se salata bacati?

Konkretno, proizvođači salate kažu kako su sad već u situaciji da dobar dio uroda ovog povrća moraju da bace jer pojedine lokalne samouprave ne dozvoljavaju rad kvantaških pijaca. Ova situacija mogla bi da se ponovi i sa krastavcem koji uskoro pristiže na tržište. 

"Ovakav slučaj imamo u Bijeljini. Uzgajivači nemaju gdje prodavati salatu, a samo malo dalje na 'Arizonu' dolazi roba iz uvoza i prodaje se. Svake godine se sve manje sije, ali ove izgleda da će biti posijano 30 odsto više nego prošle i mi možemo podmiriti domaće potrebe", rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, naglašavajući da je većina proizvođača nabavila repromaterijal, te da se već sada mogu uočiti problemi, kada je riječ o pojedinom sjetvenom materijalu.

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

Rješenja koje mi imamo uglavnom zaostaju za samim problemom, odnosno ili nisu na vrijeme donesena ili ne riješavaju stvar u potpunosti. Nadležne institucije smatraju da je manjak radne snage rezultat odnosa ponude i tražnje na domaćem tržištu.  

Turska zabranila izvoz limuna

I poljoprivredni stručnjaci smatraju da je u narednom periodu izvjesno poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, prije svega voća i povrća, ali i to da je do poskupljenja već i došlo. 

"Dosta toga zavisi i koliko će se robe uvesti. Ako se uvoz ograniči, što je isto vrlo moguće, cijene će biti veće za 20 do 30 odsto", dodaje Mastalo. 

U BiH već je jasno vidljivo da je došlo do značajnog poskupljenja pojedinog voća, prije svega limuna. Uzrok tome je što je Turska zbog rasta tražnje na sopstvenom tržištu, zabranila izvoz sve do avgusta mjeseca. 


Tagovi

Nestašica hrane Poskupljenje hrane Berba jagoda Voće i povrće Proizvođači salate Branko Mastalo Poljoprivredni stručnjaci Povrtari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]