Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • rast cijena
  • 08.09.2021. 17:00

Poskupljenja: U FBiH najviše porasle cijene piletine i ulja!

Direkcija za robne rezerve KS će, kako navode, u narednom periodu ostvariti intenzivniju saradnju sa nadležnim ministarstvima i Vladom Kantona Sarajevo, u cilju efikasnije primjene Zakona o kontroli cijena.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 374
  • 162
  • 0

Kada je riječ o cijenama prehrambenih proizvoda, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH, u julu mjesecu ove godine, najviše su porasle cijene jestivih ulja i to za 36,6 procenata u poređenju sa istim mjesecom u 2020. Pored ulja, došlo je i do poskupljenja pilećeg mesa, za 24,7 posto (isto analizirano razdoblje). 

U navedenom periodu, što se tiče cijena jaja i proizvoda baziranih na njima, došlo je do rasta od 5,6 procenata. Šećer je poskupio za 3,3 posto, junetina i teletina za 3,1% dok su brašno i drugi proizvodi od žitarica skuplji za tri procenta. 

Začini, prehrambeni dodaci i sol skuplji su za 1,2 posto, tjestenina za jedan procenat, a cijene riže, te konzervirane i prerađene ribe pale su za 3,1, odnosno 0,4 posto, saopćila je za Fenu direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo (KS), Jelena Pekić.

Pad cijena riže i prerađene ribe

Analizirajući ukupan indeks stope promjene cijena za kompletan asortiman prehrambenih proizvoda, vrijednosti su u julu 2021. u odnosu na prošlogodišnje, porasle za 1,8 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u istom periodu pale za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Direkcija za robne rezerve KS će, kako navode, u narednom periodu ostvariti intenzivniju saradnju sa nadležnim ministarstvima i Vladom Kantona Sarajevo na polju jačanja kapaciteta i mehanizama i to na kantonalnom nivou, kako bi se stvorili preduvjeti za efikasniju primjenu Zakona o kontroli cijena.

U toku je i planiranje budžeta za iduću godinu, gdje je traženo povećanje sredstava za nabavku proizvoda za robne rezerve, saopćeno je iz Direkcije.

Poskupljenja: Cijena litre jestivog ulja "preskočila" cijenu litre nafte?!

Kako smo ranije pisali, u našoj zemlji u poslijednje vrijeme tek izlaze na vidjelo značajna poskupljenja, što znači da su se kod nekih proizvoda dešavala stihijski, tačnije godišnje za 10, 20 ili 30 feninga.

Svjedoci smo mnogih apsurdnih vrijednosti pojedinih artikala na tržištu. Dovoljno je samo obratiti pažnju na neke od njih u marketima. Recimo i dalje se mogu naći police na kojima je litar flaširane vode skuplji od litra domaćeg mlijeka. Podsjećanja radi, unazad desetak godina litar ulja se kretao od 1,10 do 1,40 KM, a sada je to dvostruko više. 


Tagovi

Poskupljenje Jestiva ulja Cijene ulja Cijene piletine Prehrambeni proizvodi Robne rezerve Rast cijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.