Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Označavanje meda
  • 03.02.2021. 18:00

Porijeklo meda: Sadašnjim oznakama se vara potrošače

Gotovo polovica meda na europskom tržištu uvozi se iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20% uvezenog krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke, upozorava europarlamentarka, Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/cherevkostock2020.gmail.com
  • 190
  • 84
  • 0

Izmjenu pravila Europske unije za označavanje porijekla meda zatražila je europarlamentarka i parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola" Biljana Borzan.

Naime, trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je pak porijeklo iz EU, ali bez navođenja omjera ili zemlje porijekla. Sve ovo dovodi do manipulacije i prevare potrošača. 

Gotovo polovica meda dolazi iz Kine

Borzan pojašnjava kako u praksi to može značiti da proizvod koji ima 1% europskog meda i 99% uvoznog može biti označen kao "mješavina EU i ne-EU meda", jednako kao da su omjeri obrnuti. Sadašnji sustav, kaže, ide na ruku prekupcima i uvoznicima, a promjene bi svakako pomogle domaćim proizvođačima. 

"Gotovo polovica meda na europskom tržištu uvozi se iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20% uvezenog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine", otkriva. 

Podsjetimo, europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca smatra da med razrijeđen šećernim sirupom izvozi ne samo Kina nego i Ukrajina. 

Što se tiče cijene, ona prosječna, za kilogram kineskog meda iznosi oko 1,5 euro dok se europski prodaje za oko četiri. Zato proizvođači upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. "U isto vrijeme iz sadašnjih oznaka potrošač će teško razlučiti odakle je točno med koji kupuje, a porijeklo hrane je potrošačima bitno“, navodi dodajući da treba mijenjati sustav, ili uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini.

Ova pravila omogućuju lov u mutnom

Nadalje, za razliku od kineskih, EU medari se moraju pridržavati strogih pravila, a kontrole nisu dovoljno snažne da spriječe uvoz meda koji nije u skladu s europskim standardima. Stoga je EU strategija Od polja do stola, za koju je zadužena u parlamentu prilika da ste to ispravi.

Kako smo ranije pisali, prethodna godina bila je izuzetno nepovoljna za domaće pčelare. Prinosi meda nisu bili zadovoljavajući i u većini društava ta količina je ispod prosječne, tačnije od pet do deset kilograma po košnici.

Ipak, potražnja za ovim proizvodima nije smanjena. Naprotiv, nešto je veća u odnosu na prošle godine.

Na ovaj trend najviše je uticala pandemija korona virusa, odnosno, želja za zdravom ishranom i jačanjem imuniteta.


Tagovi

Označavanje meda Izmjene pravila Krivotvoreni med Uvoz Prinosi meda EU parlament Porijeklo meda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.