Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća
  • 26.06.2020. 13:45
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Poljoprivrednicima obezbjeđen siguran plasman agro proizvoda?

Pored saradnje sa voćarima, u planu je do kraja godine utvrditi i potrebe, kao i mogućnosti za otkupljivanje povrća.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 101
  • 14
  • 0

Poljoprivredna gazdinstva sa područja Banjalučke regije dobila su savremeni centar za skladištenje i plasman voća i povrća. Ostvarena je kontinuirana saradnja između Binga i poljoprivrednika iz Kozarske Dubice, kako navodi Biznisinfo.ba. U cilju podržavanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača, navedeni domaći trgovinski lanac obebjedio je uslove plasmana poljoprivrednih proizvoda u svojim prodavnicama. 

"Nakon što je oformljena otkupna stanica i nakon što je hladnjača u Dubici krenula sa radom, sljedeći korak je organizovanje otkupa voća i povrća različitih vrsta i sorti. Kao finalni rezultat koji smo ostvarili jeste preko 30 lokalnih poljoprivrednih proizvođača, koji su obezbjedili zagarantovan plasman iz berbe 2019/2020.", objašnjava Edin Ibrahimović, direktor ovog preduzeća. 

Obezbjediti poljoprivrednicima sva neophodna sredstva

Dodaje kako je pametan izbor investirati u hladnjače, ali i osigurati proizvođačima sva sredstva koja su im neophodna. Takođe je u aktuelnoj sezoni, osiguran plasman, kao i skladištenje svih gajenih vrsta voća i povrća. 

Najviše smo izvozili smrznute maline, a uvozili banane

Na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Dimić, u toku je berba krušaka i jabuka u voćnjaku površine oko pet hektara. Godišnje proizvedu i do 200 tona ovog voća. Kako navode, zadovoljni su saradnjom sa Bingom i smatraju da će ove, 2020. godine biti i bolji otkup, zato što su zahtjevi tržišta za domaćim poljoprivrednim proizvodima povećani. 

U susret predstojećoj berbi, najavljuje se širenje i učvršćivanje koopernatskih odnosa sa poljoprivrednicima iz ovog kraja. Očekuje se da skladišni kapaciteti distributivnog centra u Kozarskoj Dubici budu kompletno popunjeni ove sezone, a to je oko 12.000 tona. 

Pored ostvarene dobre saradnje sa ovdašnjim voćarima, plan za neki predstojeći period je i definisanje neophodnih koraka za otkupljivanje povrća tako da se realno sagledaju potrebe povrtara i da se do kraja godine postavi cilj otkupljivanja više od 1.500 tona kupusa, lubenice, krompira, dinje, tikvice, luka i drugih povrtarskih vrsta, u tekućoj godini.


Tagovi

Plasman poljoprivrednih proizvoda Otkup voća Otkup povrća Otkupna stanica Edin Ibrahimović Trgovinski lanac Berba voća Kooperantski odnosi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.