Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene oznake
  • 13.10.2020. 16:00

Po čemu su posebni grčki nar, španska mljevena paprika i šunka sa Kipra?

Europska komisija odobrila je dva zahtjeva za registraciju novih proizvoda u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i jedan za oznaku geografskog porijekla.

Foto: Facebook/European Commission in Cyprus
  • 72
  • 108
  • 0

Europska komisija svakim danom izbacuje sve više novih proizvoda sa zaštićenim oznakama. Tako je protekle nedjelje odobrila zahtjev za registraciju grčkog nara "Rodi Ermionis" i španske mljevene paprike "Pebre bord de Mallorca" u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) dok je zaštićenu oznaku geografskog porijekla, dobio kiparski mesni proizvod, "Hiromeri Pitsilias".

Nar iz Grčke ima mekanu koru

Rodi Ermionis (Ρόδι Ερμιόνης) je nar uzgajan u mjestu Ermionida u regiji Peloponez. Riječ je o lokalnom ekotipu koji je rezultat prirodne selekcije, a prilagodio se lokalnim klimatskim uslovima i metodama uzgoja koje koriste lokalni proizvođači.

Njegovi plodovi su slatkastog ukusa jer u tom području nema mraza što osigurava bolju fotosintezu, kao i zbog više sunčanih sati tokom godine. Glavna karakteristika ploda su meke koštice i kožica čija je boja u rasponu od blijedo žute do crvene.

Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini

Iako ona može biti sklona pucanju, na tom se području to ne događa. Naime, tamošnji uzgajivači su zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu osmislili posebnu tehniku navodnjavanja za koju se nakon više godina uzgoja i posmatranja biljaka pokazalo da poboljšava razvoj ploda i sprječava njegovo pucanje

Paprika bez gorčine

I španska mljevena paprika je u potpunosti proizvedena na ostrvu Mallorci. Ima nježan i ugodan ukus, bez gorčine sa jasnom notom crvene paprike.

Prepoznatljiv kvalitet može se pripisati domaćoj sorti tap de corti koja se uzgaja u posebnim klimatskim uslovima i tradicionalnim postupcima.

Novi proizvodi zaštićeni geografskom oznakom: Turski kesten, mađarski šaran i sicilijanski sir

Prvo sušenje izvodi se na suncu, a zatim se prevozi u pogone za proizvodnju i dovršava sušenjem u peći na temperaturi između 50 i 65°C u razdoblju između 6 i 12 sati. Kasnije se melje i prosijava, a potom odmah pakuje kako bi se očuvao kvalitet.

Mesni proizvod mariniran u vinu

Hiromeri Pitsilias je dozreli, suhi, soljeni, dimljeni mesni proizvod mariniran u vinu. Proizvodi se bez dodavanja konzervansa, pojačivača ukusa ili drugih aditiva.

Sirovina je svježi svinjski but (jedan komad koji može sadržavati samo sljedeće kosti: femur, patela, tibija, fibula i tarsus) te suho crno vino iz vinograda u kojima se uzgaja vinova loza lokalne sorte Mavro, a takođe i trsove sorte Maratheftiko. Osim toga, dodaje se još i krupna morska sol te po želji drobljeni korijander.

Proizvod ima oblik kruške, a presovan je sa jedne strane. Intenzivne je crvene boje izvana te ljubičasto - crvene iznutra.

Podsjećamo, nedavno su se na popisu zaštićenih oznaka geografskog porijekla našli Visočka pečenica, Nevesinjski krompir, Livanjski sir i sa oznakom izvornosti Livanjski izvorni sir. 

Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode

Tržnice širom BiH u zimskom periodu nezamislive su bez ovih proizvoda, koji su u narodu odavno postali brend. Imati kvalitet i kredibilitet je veliko zadovoljstvo, ali i obaveza isti zadržati i zaštiti. Takođe, na taj način šalje se i ohrabrujuća poruka svim ostalim proizvođačima u našoj zemlji.  


Tagovi

ZOI ZOZP Zaštićene oznake Europska komisija Cipar Španjolska Grčka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenula je vegetacija. Baš je rano. U slučaju mrazeva voću se ne piše dobro. Naročito breskvama i šljivama koje su počele da cvjetaju.