U Registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) upisani su kesten iz Turske, sicilijanski kravlji sir i mađarski šaran.
Europska komisija odobrila je tri zahtjeva za uvrštavanje proizvoda u Registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). Riječ je o kravljem siru Provola dei Nebrodi iz Italije, kestenu Aydın Kestanesi iz Turske te varijetetu šarana Akasztói szikiponty iz Mađarske.
Provola dei Nebrodi je sir pasta filata ili, rastezljiva skuta, koji se pravi od kravljeg mlijeka. Proizvodi se nekoliko vrsta: fresca (svježi), semi-stagionata (djelimično zreli), stagionata (zreli), sfoglia (lisnati) i con limone verde (sa dodatkom zelenog limuna).
Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode
Vrsta fresca ima klasičan oblik kruške te može i ne mora imati tzv. peteljku na vrhu (poznatu kao testina). Druge su vrste ovalne i imaju kratak vrat koji se proširuje prema vrhu. Zavisno od uobičajene prakse u određenoj regiji proizvodnje, one mogu i ne moraju imati testinu. Oko vrata sira veže se vezica kako bi se mogao objesiti radi sušenja i/ili dozrijevanja.
Jedan je od najstarijih sireva na Siciliji, a njegove se osobine vjekovima prenose usmenim putem, s koljena na koljeno.
Kesten iz Turske odlikuje sjajna ljuska i svijetlosmeđa boja, a konzumira se svjež i lako se guli. Uzgaja se u provinciji Aydın, na jugozapadu Turske i to na nadmorskoj visini između 650 i 1.500 metara.
Među faktorima koji određuju njegove specifične karakteristike najvažniji su ekološki poput klime i tla koji utiču na veličinu ploda kao i na njegovu otpornost.
Čuvanje kestena u ovoj provinciji drugačije je od onog koji se praktikuje u drugim regijama. Tradicionalno se skupljaju sa vanjskom bodljikavom ovojnicom i potom čuvaju na tzv. "hrpama" te pokrivaju biljkama kao što su paprati.
Akasztói szikiponty varijetet je vrste šarana Cyprinus carpio L. koji se uzgaja isključivo od klasifikovanog mađarskog i državno priznatog varijeteta, a prodaje se živ, svjež, rashlađen ili smrznut te sa najmanje dva, odnosno najviše pet godina starosti.
Ima izduženo tijelo sivkaste zlatno-žute boje i svijetlo narandžasto peraje. Uzgajaju se u općinama Akasztó i Dunatetétlen, u južnoj Mađarskoj.
Njegov kvalitet nije samo rezultat izuzetnih svojstava prirodnog okoliša, već i lokalnih tradicija i tehnika uzgoja. Ribnjaci nastaju na slanim tlima koja ribama daju blagi miris soli.
Pastrmka iz Szilvásvárada dobila ZOI: Hladna voda daje čvrsto meso bez ukusa na mulj
Nedavno je i mađarska pastrmka iz Szilvásvárada takođe dobila ZOI. Ova je riba nježnog ukusa i to bez naznaka mulja zbog hladne vode u kojoj obitava.
Podsjećamo, tradicionalni proizvodi odnosno oni čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje, prerade i podneblja sa kojeg dolaze sve više se cijene u borbi za konkurentnost na tržištu.
Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri nova geografski zaštićena bosanskoheregovačka proizvoda: Visočka pečenica, Nevesinjski krompir, Livanjski sir i sa oznakom izvornosti Livanjski izvorni sir. Navedena poljoprivredna roba prva je u Bosni i Hercegovini koja je prošla cjelokupnu proceduru zaštite po uzoru na praksu zemalja EU.
Tagovi
Autorica