Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.09.2020. 18:00
  • Mađarska

Pastrmka iz Szilvásvárada dobila ZOI: Hladna voda daje čvrsto meso bez ukusa na mulj

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od prosjeka. Zahvaljujući stalnoj opskrbljenosti svježom vodom sprječava se nastanak ukusa mulja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 147
  • 136
  • 0

Europska komisija odobrila je dodavanje mađarske pastrmke iz Szilvásvárada (Szilvásváradi pisztráng) u registar Zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).

Riječ je o riječnoj ribi sivozelenih leđa i zlatnožutih bokova s izraženim tamnim jarkocrvenim tačkama okruženim prstenima. Ima čvrsto meso, blage nijanse ružičaste boje. Nježnog je ukusa i to bez naznaka mulja. Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga i iste konzistencije na cijelom presjeku (od leđa do trbuha). Mišićno joj je tkivo tanje i ukusnije nego kod ostalih potočnih pastrmki.

Obitava i uzgaja se u dolini Szalajka koja se nalazi u klancu gorja Bükk na 350 do 400 m nadmorske visine, na sjeveru Mađarske. Voda za ribnjake dolazi iz rijeke Szalajke, koja teče dolinom i osigurava dovod bazenima. Izvire iz krša na visini od 800 m, gdje prolazi kroz nekoliko prirodnih sisteme filtriranja te stoga dolazi izuzetno čista i kvalitetna.

Hladna voda za bolje meso

Ribnjaci su smješteni neposredno uz izvore iz kojih dobijaju vodu. Udaljenost između njih, uključujući mrijestilišta, iznosi oko 200 m što ih čini jedinom lokacijom u toj zemlji na kojoj između izvora i ribnjaka nema faktora onečišćenja, naseljenih područja ili obradivih poljoprivrednih zemljišta.

Budući da je izvorska voda cijele godine konstantno hladna i kratko putuje do sistema ribnjaka, temperatura vode u njima ne može iznositi više od 15 °C čak ni u ljetnoj sezoni uzgoja.

Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga (Foto: Europska komisija)

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od prosjeka. Zahvaljujući stalnoj opskrbljenosti svježom vodom sprječava se nastanak ukusa mulja.

Kako se hrani ?

Tokom uzgoja daje im se uglavnom hrana za životinje koju čini riblje brašno bez hormona, hemikalija i antibiotika, uz dodatak ribljeg ulja i potrebnih vitamina i elemenata u tragovima, kao i ona iz organske proizvodnje, bez hemikalija i GMO-a.

Važan dio načina uzgoja je ostavljanje biljaka koje rastu uz obalu ribnjaka. One im osiguravaju prirodne dodatke prehrani i to uglavnom insekte.

Stavlja se na tržište svježa, dužine od 40 do 45 cm i očišćene mase 400 do 500 grama.


Tagovi

Szilvásváradi pisztráng ZOI Mađarska pastrva Pastrmka Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]