Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snabdjevanje hranom
  • 16.04.2020. 07:30

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim dijelom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Sjevernoj Irskoj to je dovelo do urušavanja globalnog tržišta mesa i mliječnih proizvoda.

Foto: JumpStory
  • 384
  • 29
  • 0

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi propasti, stoji u priopćenju iz Stortmonta - sjedišta Skupštine Sjeverne Irske, u kojoj upozoravaju kako linija snabdjevanja hranom i dalje funkcioniše, ali ako se trenutna situacija pogorša, naći će se u velikoj krizi, piše bbc.

"Trenutno je uloženo više od 100 miliona funti (218 miliona KM) u poboljšanje i sigurnost snabdjevanja hranom. Prema našim istraživanjima, ako upadnemo u krizu ona bi mogla trajati i više od tri mjeseca što je jako dug period za ovaj sektor. Najugroženiji sektori vjerovatno će biti mljekarstvo, peradarstvo, svinjogojstvo, govedarstvo, povrtarstvo i industrija jaja", zabrinuto poručuju.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Zbog straha od trenutne situacije, zatražena je finansijska pomoć za sektore koji su najviše pogođeni. Ministarstvo finansija obećalo je 16 miliona funti, ali kako se radi o velikoj količini novca, morati će zatražiti pomoć Londona i Bruxellesa.

Dio novca bi usmjerili farmerima koji svoje proizvode nisu uspjeli prodati, a drugi bi potrošili na skladištenje voća i povrća te odlaganje otpada. 

Mesna i mliječna idustrija pod najvećom prijetnjom

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim dijelom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Sjevernoj Irskoj je to dovelo do globalnog urušavanja tržišta mesa i mliječnih proizvoda. Trenutno vode bitku i s nedostatkom radnika u poljoprivredi kao i osoblja koje je vodilo računa o sigurnosti hrane.

Prodaja argentinske govedine u EU pala na nulu?

Ministarstvo poljoprivrede, okoliša i ruralnih poslova (DAERA) izvjestilo je kako rade na nacrtima za niz mogućih scenarija. 

"Ako dođe do toga da lanac u preradi hrane prekine sa svojim radom, što će rezultirati i stagniranjem proizvodnje na farmama, tada Ministarstvo mora biti spremno preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se ublažile posljedice i na kraju poboljšalo cijelo stanje", rekao je portparol iz DAERA i dodao kako ne očekuje da će se tako nešto i dogoditi jer jako dobro sarađuju sa sektorom kako bi proizvodnja hrane bili na što većem nivou.


Tagovi

Sjeverna Irska Poljoprivredna industrija Otpad Mliječni proizvodi Mesni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !