• Konzumna jaja
  • 18.03.2017. 12:00

Pada cijena konzumnih jaja?

Salmonela, ali i slaba domaća proizvodnja podigli su cijenu konzumnih jaja.

Foto: Pixabay/CarolynReilly
  • 672
  • 42
  • 0

Konzumna jaja neće još dugo biti skupa. Naime, građani su primijetili da je cijena u posljednje vrijeme povećana za dvije-tri marke, ali i kako je jaja u prodaji sve manje.

"Teško je reći pravi razlog, ali mislim da je osnovni razlog to što se u zemljama EU, kao što su Poljska, Rumunija i Bugarska, javila bolest salmonele i došlo je do ukidanja i smanjivanja jata. Drugi razlog je što već godinu - godinu i po proizvodnja u BiH i prodaja na domaćem tržištu, od neke proizvođačke cijene od 10 do 12 feninga, nije zadovoljavala održivu proizvodnju i došlo je do masovnog ukidanja jata i sada se javio vakuum, jata nisu zanovljena, a nema zanavljanja jata ako se gubi cijena", kazao je za oslobodjenje Marko Damjanović, direktor firme Posavina Koka.

Nestašica jaja u BiH, cijena školjke i do 10 KM!

Međutim, ovakvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo, te se vraćanje na staru cijenu očekuje već do kraja aprila. Trenutna proizvođačka cijena, kako je kazao Damjanović, jeste 17 do 20 feninga, a očekuju da će ona ponovo biti 13-14, kolika je bila i prije ovog poskupljenja.

"Cijena konzumnih jaja u 2015. godini je bila izuzetno niska, praktično je bila na donjoj ljestvici ekonomske održivosti svih kapaciteta na području cijele BiH. U tom periodu su ljudi bili prisiljeni u sedmom mjesecu nosivosti poklati velike količine koka nosilica, a da bi se zanovila nova jata, treba vremena, to je jako skupa proizvodnja i iz tog razloga smo došli u situaciju da je cijena konzumnih jaja sada tako velika", pojasnio im je i Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara FBiH.

Foto: Pixabay/CarolynReilly


Tagovi

Jaja Cijena Konzumna jaja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi