Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potraga za jajima
  • 23.02.2017. 14:00

Nestašica jaja u BiH, cijena školjke i do 10 KM!

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Europske unije.

Foto: Bigstockphoto/Piotr Adamowicz
  • 2.794
  • 254
  • 0

Skoro poskupljenje, ptičja gripa ili nestašica, ma što bio razlog, no u marketima diljem BiH je sve teže pronaći jaja! Kako piše vitez.info, posebno je alarmantna situacija u Zenici, gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i naći pakovanja od šest ili deset komada. One koji ih i nađu dočeka šok u obliku cijene koje se kreću i do deset maraka.

Kako navode, prije samo nekoliko tjedana, cijena školjke jaja koštala je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM. Na sarajevskim tržnicama školjka se mogla kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset KM.

Pakovanje od 30 jaja A-klase u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, dok školjka M-klase košta 7,20 KM.

Objašnjenja prodavača, dodaju, bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili da slabo ide prodaja pakovanja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih školjki, drugi tvrde da je nestašica zbog pojave ptičje gripe. Kako je kazala radnica u jednom zeničkom marketu, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti.

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Europske unije.

Foto: Bigstockphoto/Piotr Adamowicz


Tagovi

Jaja Nestašica Poskupljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić