Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćin Milojko
  • 05.09.2023. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Od rakije iz Tumra se ne tumara: Vesele mašine u punom pogonu

Milojko Stević za kazan sprema treću turu jabuka. Ove godine će ispeći oko pet kubika rakije.

Foto: Milojko Stević
  • 128
  • 26
  • 0

Na svom imanju u lukavačkom selu Tumare podno Ozrena, Milojko Stević za pečenje rakije od ovogodišnjeg roda jabuka sprema već treći kazan. Iako po profesiji agronom, poljoprivredom se bavi iz hobija, ali je godinama stekao redovne kupce, pa sada i kad bi htio ne može odustati.

Na svojoj vikendici, koju je sagradio na očevini, podigao je manji voćnjak, a zaljubljenik je, priča nam, u autohtone sorte. "One su više otporne, ne treba ih ni zalijevati, ni orezivati..", nabraja ovaj domaćin.

Pet kubika jabukovače

Oko njih, dakle, nema puno posla, a klimatske promjene dobro podnose. Zasadio je ovdje jabuke, šljive, breskve i višnje. Ali, uglavnom jabuke dobro prispijevaju.

Milojko je ispekao već dvije ture rakije

"Šljive već četiri godine nisu dobro rodile. Mraz ih ošteti jer bude jak. Stare sorte i divljake jabuke dobro sve podnose", priča nam Stević.

Izuzetnu otpornost prema zimskim mrazevima ima autohtona sorta jabuka kolačara. U Tumarama je zovu i sarajka.

"Već sam i drugu turu jabuke pekao, imat ću još jedno pečenje rakije. Naše podneblje je dobro, jer niko ne prska. Čak i ko sije kukuruz kopa, rijetko ko prska", kaže naš sagovornik.

Priča o dobroj rakiji počinje u voćnjaku - kako je napraviti?

Ove godine će ispeći oko pet kubika jabukovače. Prodaje je po cijeni od 8 KM za litar. U skladištu je i 500 litara lanjske jabuke, jer se, ističe, ovdje više pije šljiva. No, on ima stalne kupce. Ranije je, kaže, imao market pa su stare mušterije navikle od njega kupovati.

"Nikad niko nije rekao da ga boli glava od moje rakije. Najbolja je ona od kruške karamut. Ali ona košta 15 maraka po litru", dodaje Milojko.

Gdje je kazan tu su i iskusni degustatori

U jabukovaču dodaje šećer, ali samo po recepturi iz knjiga, zato je, navodi i dobra.

"Malo šećera dodajem, jer kad bi samu jabuku pekao od 100 litara bi možda dobio pet litara rakije i mene tu nema nigdje, ona bi bila 20 KM, a ko bi za nju dao toliko. Međutim, sad je i šećer skup, ali eto do 5 posto kako se preporučuje u širu, dobro je. U šljivu se na primjer ne bi isplatilo", pojašnjava ovaj domaćin.

Poslije kazana, okopavanje voćki

Kaže kako je čuo da su tri najzdravija poljoprivredna proizvoda bijeli luk, sirće i med te kako se on lično slaže s tim. Dodao bi tu i rakiju, jer pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, ali ipak, kako navodi o tome nema naučnih potvrda, a na svom primjeru neke može potvrditi.

"Ja sam je pio za masnoću, ovu od divlje jabuke svako jutro, pa čini mi se da je malo pomogla, ali pravim ja i sirće, stvarno dobro i kvalitetno", priča Milojko.

Jabuke spremne za mljevenje

Kada kazan razmontira, pristupit će pripremi voćnjaka za zimu. Uslijedit će kaže prskanje uljem i okopavanje te đubrenje stajnjakom i NPK 7:20:30, kao i krečenje za koje ističe da je jako dobra mjera.

Najbolja je rakija iz kazana od "muškog bakra"?

"To je zaštita od preranog kretanja vegetacije, uništavanje insekata, a i kad ne bi imao nikakav drugi efekat okrečen voćnjak onako lijepo, domaćinski izgleda", zaključuje Milojko, uputivši na kraju apel svima da čuvaju naše domaće, autohtone sorte voća. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Rakija Tumare Milojko Stević Kazan za rakiju Jabukovača Šljiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.