• Potrošnja mesa
  • 29.08.2020. 07:30
  • Njemačka

Naučnici traže ukidanje smanjenja PDV-a na životinjske proizvode, ministrica Klöckner ne da

Izvještaj njemačkih naučnika predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na smanjenje potrošnje mesa. Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu.

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 42
  • 27
  • 0

Njemačko naučno vijeće za poljoprivredu, prehranu i zdravlje potrošača predstavilo je novi izvještaj o održivoj prehrani, a čiji je cilj sveobuhvatna transformacija poljoprivredno - prehrambenog sektora. 

Ukinuli bi smanjenje PDV-a na životinjske proizvode

Izvještaj predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na redukovanje potrošnje mesa. U sklopu promjene ukinulo bi se smanjenje PDV-a na sve životinjske proizvode te uvele trošarine na zaslađena pića zavisno od udjela šećera.

Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?

Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu. Naučnici takođe traže i obaveznu geografsku oznaku kao i dalji razvoj ekološke poljoprivrede. 

"Na putu ka boljoj prehrani, prema izvještaju, trebalo bi promovisati manje veličine porcija kao standard, ali i konzumaciju vode iz slavine. Otpad hrane treba smanjiti, a Nutri-Score, novu klimatsku oznaku i oznaku dobrobiti životinja uvesti kao obavezno nacionalno označavanje.“, istakli su u saopštenju.

Češka želi zakon u kojem 85% prehrambenih namirnica mora biti domaćeg porijekla

Klöckner ne želi potrošačku policiju

Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner komentarisala je prijedlog tokom novinske konferencije te pohvalila različite tačke, posebno u pogledu poboljšanja prehrane djece, međutim zahtjev nije prihvatila istaknuvši kako ne želi potrošačku policiju, piše Agrarheute.

Predsjednik naučno - savjetodavnog vijeća, prof. Harald Grethe, istakao je da je potrebno više kontrola da bi se prilagodilo ponašanje potrošača. "Nema smisla smanjiti stočnu proizvodnju u Njemačkoj i onda te proizvode uvoziti iz drugih zemalja. Trebamo generalno ograničiti potrošnju svih proizvoda“, zaključio je Grethe. 


Tagovi

Izvještaj Naučnici Njemačka Prehrambeni sektor PDV Potrošnja mesa Redukovanje Julia Klöckner


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kupus Potomak se dobro pokazao i za kišeljenje, iako je rana sorta namjenjena za svježu upotrebu #kupus #Potomak