Izvještaj njemačkih naučnika predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na smanjenje potrošnje mesa. Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu.
Njemačko naučno vijeće za poljoprivredu, prehranu i zdravlje potrošača predstavilo je novi izvještaj o održivoj prehrani, a čiji je cilj sveobuhvatna transformacija poljoprivredno - prehrambenog sektora.
Izvještaj predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmjerenu na redukovanje potrošnje mesa. U sklopu promjene ukinulo bi se smanjenje PDV-a na sve životinjske proizvode te uvele trošarine na zaslađena pića zavisno od udjela šećera.
Njemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći farmerima?
Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na 5%, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primjenjivao na svu hranu. Naučnici takođe traže i obaveznu geografsku oznaku kao i dalji razvoj ekološke poljoprivrede.
"Na putu ka boljoj prehrani, prema izvještaju, trebalo bi promovisati manje veličine porcija kao standard, ali i konzumaciju vode iz slavine. Otpad hrane treba smanjiti, a Nutri-Score, novu klimatsku oznaku i oznaku dobrobiti životinja uvesti kao obavezno nacionalno označavanje.“, istakli su u saopštenju.
Češka želi zakon u kojem 85% prehrambenih namirnica mora biti domaćeg porijekla
Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner komentarisala je prijedlog tokom novinske konferencije te pohvalila različite tačke, posebno u pogledu poboljšanja prehrane djece, međutim zahtjev nije prihvatila istaknuvši kako ne želi potrošačku policiju, piše Agrarheute.
Predsjednik naučno - savjetodavnog vijeća, prof. Harald Grethe, istakao je da je potrebno više kontrola da bi se prilagodilo ponašanje potrošača. "Nema smisla smanjiti stočnu proizvodnju u Njemačkoj i onda te proizvode uvoziti iz drugih zemalja. Trebamo generalno ograničiti potrošnju svih proizvoda“, zaključio je Grethe.
Tagovi
Autorica