Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o hrani
  • 27.06.2020. 07:30

Češka želi zakon u kojem 85% prehrambenih namirnica mora biti domaćeg porijekla

Kvota za češku hranu bila bi korisna za velike agro kompanije poput Agroferta, dok male farme nemaju mogućnost snabdjevati trgovine širom zemlje, rekla je političarka Marketa Adamova.

Foto: Depositphotos/chasdesign
  • 131
  • 84
  • 0

Češka vladajuća stranka Ano i krajnje desni SPD predložili su amandman Zakona o hrani, koji bi obvezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85% prehrambenim proizvoda na policama trgovina mora biti češkog porijekla.

Nedopustiva državna intervencija? 

Poslovni lobiji su s ogromnim nezadovoljstvom dočekali ovaj prijedlog, a Češka privredna komora ga je nazvala nedopustivom državnom intervencijom, koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitet hrane. "Zaustavljajući uvoz prekršilo bi se pravilo tržišta Europske unije, a slične zakone komisija je već odbila u Rumuniji i Bugarskoj“, napomenuli su.

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

U kritikama ovog prijedloga ističe se i činjenica da Češka nije samodovoljna u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće te svinjetinu i piletinu. 

Deutsche Welle navodi podatak da se u toj zemlji proteklih godina dogodio rast velikih kompanija na štetu malih farmera. Ističe kako je 90% potpora isplaćeno 20% poljoprivrednih proizvođača pa se javila sprega vlasti i dijela poljoprivredne industrije.

Sve u korist "velikih"?

"Kvota za češku hranu bila bi korisna za velike agro firme poput Agroferta dok male farme nemaju mogućnost snabdjevati trgovine širom zemlje“, rekla je političarka Marketa Adamova, trenutna čelnica TOP 09 te dodala kako težnja za ograničavanjem uvoza nije ništa novo, ali da se sve više ubrzava pod vladom premijera Andreja Babisa koji je i sam osnivač Agroferta.

Kratko podsjetimo, Babis je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, hemijskog i energetskog koncerna koji kontroliše cijeli ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i đubrivo i pesticide te prodaje mašine za uzgoj i biljku procesuira u biodizel.

Uljana repica okupirala Češku - građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Iako je češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman jedan od onih koji je podržao spomenuti amandman te za lokalne medije komentarisao da na taj način hrana ne bi hiljadama kilometara putovala u zemlju, čime bi se zaštitio okoliš, njegovo ministarstvo još uvijek razmatra prijedlog i traži dodatne ideje kako pribaviti hranu od "lokalaca". 

Ipak, ove rasprave češkim građanima malo znače, prvenstveno onima koji rade u poljoprivrednoj industriji. Oni žele da njihovi proizvodi budu zaštićeni od navale jeftine inozemne hrane upitnog kvaliteta. 


Tagovi

Češka Zakon o hrani Prehrambeni proizvodi Uvoz Samodovoljnost Proizvođači Državna intervencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.