Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 07.06.2016. 12:00

Nakon Turske, izvoz mesa u Egipat i Libiju?

U Egipat i Libiju domaći su tovljači već izvozili živu stoku, no bilo je pitanje mogu li napuniti brod. Sad su se udružili veliki proizvođači.

Foto: alessandroguerriero/Bigstockphoto
  • 1.941
  • 95
  • 0

Za izvoz mesa iz BiH mogla bi se nakon ponovnog uspostavljanja izvoza u Tursku otvoriti nova tržišta - Egipat i Libija!

Naime, kako piše dnevni-list.ba, ta bi tržišta mogla donijeti i puno bolje uslove za domaće proizvođače. Prvenstveno bolje kada se radi o cijeni jer je, pišu, dogovoreno 4,5 KM po kilogramu mesa.

Iz Tuzle "poletjele" prve tone mesa za Tursku

Kako su doznali, par velikih proizvođača se udružuje i sprema izvoz brodom, a što bi mogla biti velika šansa i spas za mnoge male tovljače jer je za napuniti brod potrebno između tri i pet hiljada bikova. U Egipat i Libiju domaći tovljači su već izvozili živu stoku, ali je jedino pitanje bilo ima li dovoljno robe za napuniti brod.

Zloupotrijebljen bescarinski izvoz

Podsjećamo, ista dobra cijena (4,5-4,7 KM/kg) dogovorena je i s Turskom, no došlo je do malverzacija. Par domaćih izvoznika zloupotrijebilo je bescarinski izvoz tako što su meso iz EU uvezeno u BIH prodavali u Tursku kao domaći proizvod.

Nakon višemjesečnog zastoja i pregovora oko izvoza, ugovorena je cijena od 3,8-3,9 KM/kg. Turska strana provela je tender te su nadležne institucije u BiH dužne pridržavati se pravila za izvoz: da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla te da je grlo mora najmanje tri mjeseca provesti u BiH.

Foto: alessandroguerriero/Bigstockphoto


Tagovi

Meso Izvoz BiH Turska Egipat Libija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]