Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 03.06.2016. 12:00

Iz Tuzle "poletjele" prve tone mesa za Tursku

S međunarodnog aerodroma Tuzla obavljen je prvi kargo let s namirnicama animalnog porijekla za Tursku.

Foto: Jai
  • 3.163
  • 157
  • 0

S međunarodnog aerodroma Tuzla obavljen je prvi kargo let s namirnicama animalnog porijekla za Tursku. Ovo je treći dio faze izvoza 15.000 tona rashlađenog mesa iz BiH za Tursku, koji se implementira već treću godinu.

Do novembra izvoz 5.700 tona mesa

Izvezene su 63 tone mesa, a plan je do kraja novembra izvesti sveukupno 5.700 tona svježeg i rashlađenog goveđeg mesa. Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović objasnio je da turska strana provela tender te da su nadležne institucije u BiH dužne pridržavati se pravila za izvoz: da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla te da je grlo mora najmanje tri mjeseca provesti u BiH.

Čitav proces izvoza nadzirat će Ured za veterinarstvo kako se ne bi dogodila nova afera oko isporuke mesa. Naime, ovo je prva isporuka nakon višemjesečne pauze zbog izvoza mesa koje nije porijeklom iz BiH.

Kako procjenjuju nezavisne.com, više od 45 miliona maraka trebalo bi da u ovom i narednim mjesecima zarade farmeri iz BiH po osnovu izvoza junećeg mesa u Tursku. Plan je da se do kraja godine plasira blizu 6.000 tona naše junetine, što znači da će od poljoprivrednika biti otkupljeno oko 12.000 tona žive vage. Otkupna cijena iznosi između 3,80 i 3,90 KM po kilogramu juneta, što znači da će im se u džepove sliti najmanje 45 miliona KM.

Foto: Jai79/Pixabay


Tagovi

Meso Izvoz Turska Govedina Mirko Šarović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.